Hírek

2012.06.19. 10:37

Üzen a 400 év - Szerdán ünnepelnek a reformátusok

Körmend - Megbolydul szerdán a Rába parti város: több mint másfélezer hívő és szimpatizáns felvonulásával nyit a reformátusok jubileumi ünnepe, érkezik a Generál Konvent is.

Kozma Gábor

-  Amikor évfordulóról beszélünk, akkor ezt egyháztörténeti szempontból tesszük. Ugyanis 1612. június 19-20-án, pontosan 400 évvel ezelőtt Batthyány Ferenc körmendi várkastélyában tartott zsinaton jött létre az egyházkerület, és ekkor választották meg egyhangúlag Pathai István rohonci prédikátort a Vas, Sopron, Zala, Veszprém, Dunán innen való Győr és Somogy megyei gyülekezetek püspökévé - vezeti fel a szerdai nagy eseményt Szabadi István főszervező, a körmendi református gyülekezet lelkésze. - A Dunántúli Református Egyházkerület közgyűlése az idei esztendőt  jubileumi évének nyilvánította, fővédnöke dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, maga is gyakorló református - mondja Szabadi István.

Az egyházkerület vezetősége  meghívta a Kárpát-medencei Magyar Református egyház Generális Konventjét, amely keddi szombathelyi ülése után szerda délben csatlakozik a Körmenden ünneplő reformátusokhoz. A program során kedd este a Generális Konvent 160 tagja a Batthyány-kastélyba érkezik.

Szerdán 12.15-kor indul az emlékmenet a Battyány-kastélyból a Batthyány Lovas Bandériummal, történelmi zászlókkal. Őket követik az egyházkerületi intézmények küldöttei, majd a püspökök, fővédnök, politikai meghívottak, főgondnokok, 200 palástos lelkész, gondnokok. A menet a 8-as főútról fordul a Kossuth utcába, ahol a református templom előtt emléktáblát lepleznek le. Ezután a városi sportcsarnokba vonulnak, ahol már várja őket az 1500 fős gyülekezet, a városi Vegyeskar és a szombathelyi Madrigál Kórus egyesített énekkara, a körmendi és az egyházkerületi egyesített fúvószenekar szolgálata.

A másfél órás ünnepélyen igét hirdet dr. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöke, köszöntőt mond Steinbach József püspök, dr. Kövér László fővédnök. Végül előadást tart a körmendi zsinatról dr. Huszár Pál, a zsinat világi elnöke. Ezután minden jelenlévőt szeretetvendégségre invitálnak, helye a Somogyi Béla általános iskola udvara, ahol keresztyén könyvvásár is várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!