Hírek

2013.05.13. 12:59

Valami miatt sosem sikerül önkormányzati ingatlant vásárolniuk

Nemesmedves - Hidasi József szeretne gyökeret verni Nemesmedvesen, de ehhez az kellene, hogy jelenlegi lakóhelyét - ami egy apró faház - felcserélhesse egy normális lakóházzal. De évek óta hiába próbálkozik, nem vásárolhat sem telket, sem épületet.

Peltzer Géza

A férfi - akinek problémájával két évvel ezelőtt is foglalkoztunk - nemrég a tájházára tett vételi ajánlatot, de nem sikerült megvennie.

- Két éve néztem ki magamnak a tájházat, és vételi ajánlatot tettem rá 2010. márciusában az önkormányzat felé, nyolcmillió forintot jelöltem meg.  Májusban értesített az önkormányzat, hogy megvehetem az ingatlant - meséli a férfi. - Időközben az önkormányzat felbecsültette az ingatlant, kiderült, hogy a hivatalos értékbecslés szerint 2,6 millió forintot ér. Arra is felkértek, hogy jelöljem meg a napot, mikor akarok szerződést kötni.

Hidasiéknál rengeteg irat gyűlt már össze. A nyomozóhatósághoz,  az ügyészséghez is fordultak már. Fotó: Kiss Teodóra

A férfi megörült annak, hogy hosszú ideig tartó,  mindeddig sikertelen próbálkozások után végre  sikerül majd ingatlant vásárolnia, és gyorsan intézkedett: eladott egy másutt lévő 12 millió forintot érő  ingatlant 9 millióért. Úgy volt, hogy júniusban meg is veheti a tájházat, de közben újabb levél jött az önkormányzattól.

- Arról értesítettek, hogy az épületre - mivel önkormányzati tulajdonban van - elővételi joga van az államnak, s csak azután értékesíthető, ha a Nemzeti Vagyonkezelő lemond vételi jogáról - folytatja  férfi. - Erre való hivatkozással az eredeti határozatot, amely szerint megvásárolhattam  volna az ingatlant, visszavonták. Korábbi ingatlan-vásárlási próbálkozásaim után már bizalmatlan voltam az önkormányzattal szemben, ezért magam is kértem tájékoztatást a vagyonkezelőtől. A számomra pozitív választ meg is kaptam tőlük. Az önkormányzattól azonban hamarosan számára sokkal kedvezőtlenebb hír érkezett: az eredeti határozatot visszavonták, az ingatlant pedig meghirdették eladásra.

Hidasiék is tettek más nevében erre négymilliós ajánlatot, de tudomásuk szerint egy kilencmilliós  is  beérkezett.

Az épületet végül nem adta el az önkormányzat, ami Hidasi József szerint érthetetlen, hiszen a megbecsült ár többszörösét is megkaphatták volna érte. Miután többször próbálkozott már sikertelenül ingatlanvásárlással, úgy véli, a  helyi hatalom eleve eldöntötte, hogy itt idegenek nem fognak gyökeret verni, és ehhez tartják is magukat. Az sem mellékes körülmény, hogy ez a magatartás számára  a vétel reményében áron eladott ingatlan miatt  közvetlen anyagi hátrányt is okoz. Mindamellett meg van arról győződve arról, hogy az önkormányzat jogtalanul járt el, amikor eredeti határozatát megmásította  bármire is hivatkozott. Ezért többször is jogi úton próbálta meg igazát bebizonyítani. (Szerettük volna megkérdezni a polgármestert is, de nem értük el hétfőn mobiltelefonján, és az önkormányzati vezetékes telefont sem vették fel.)

Hidasiék nem szeretnének sokáig lakni a még az Édásztól vásárolt kis faházban Nemesmedvesen. Pénzük is van arra, hogy ingatlant vásároljanak, de ez még sosem sikerült nekik. A férfi azt mondja, amióta ott élnek, tudomásuk szerint csak a polgármester vásárolhatott önkormányzati telket a faluban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!