Hírek

2015.01.13. 11:50

Valódi időutazás a múlt térképein

Szombathely - Helytörténeti cikkeinkben már megszokhatták olvasóink, hogy Szombathely és a megye korabeli fotóira új köntöst húzunk: az ugyanabból a beállásból készült képpárok segítségével összehasonlítható a múlt és a jelen, szemügyre vehetők az utcaképek változásai.

Kelemen Attila

Ezúttal egy egészen különleges perspektívából mutatjuk be azt, hogy az évtizedek, évszázadok során milyen mértékben változott megyénk, városaink képe. Olyan magaslati távlatokból vetjük össze a régmúlt és a jelen településeit, ahová még a drónok sem tudnak felemelkedni. Mindehhez a Mapire-nek azon térképrendszerét hívtuk segítségül, amely lehetővé teszi, hogy a Habsburg Birodalom illetve az Osztrák-Magyar Monarchia történelmi térképein navigáljunk a legmodernebb technológiák segítségével. Az Osztrák Városarchívum által létrehozott rendszer fő célja az egységesen készített, a teljes Birodalomra kiterjedő katonai felmérések, kataszteri térképek közreadása. Mindemellett más, érdeklődésre számot tartó régi térképek (pl. várostérképek) is felkerültek az oldalra.

Az olodal különlegessége, hogy a régi térképeket összehasonlíthatjuk akár az OpenStreetMap, akár a Google Maps térképekkel, sőt a Google Earth segítségével lehetőségünk van három dimenziós összehasonlításra is.

Milyen korszakok összevetésére van lehetőség? Az első katonai felmérés az 1764-től 1784-ig készített térképeket foglalja magába. A második katonai felmérés az 1806-1869-es időintervallum teljes anyagát tartalmazza. Ezen térképek méretaránya 1:28.800, azaz az egyedülálló levéltári anyag mind művészi kivitelezésében, mind pedig felbontásában kiemelkedő jelentőségű. A harmadik katonai felmérés (1869-1887) 1:25.000 méretarányú szelvényei a Magyar Királyság területét fedik le (Horvátországgal és Erdéllyel), az 1:75.000 méretarányú nyomtatott szelvények pedig már a teljes Monarchiát.

A katonai felmérés térképei mellett kataszteri térképeket is publikálnak, így egy nagyon részletes (1:2.880) tartalom áll rendelkezésre a Magyarország és Horvátország megyéit kutatók számára. A Budapestiek nem kis örömére a magyar főváros térképeit is magába foglalja a rendszer: egészen a 18. századtól a 20. század közepéig rendelkezésre álló térképek segítségével személetethető a város alakulása, változása.

Mi a vasi megyeszékhely belvárosára kerestünk rá az archív atlaszokon. A bal felső képen az 1764-1784-es katonai felmérés térképe látható: Szombathely lényegében a Fő tér közvetlen környezetéből és a Szent Márton utcából állt. A jobb felső térkép az 1800-as évek első felében készült. A bal alsó képen a dualizmus kori Szombathely látható, míg a jobb alsó műfoldas felvétel a mai állapotot mutatja.

A helytörténeti kutatásokat nagyban megkönnyítő alkalmazás olyan beállítási lehetőséget is tartalmaz, mely segítségével két korszak térképét tudjuk egymásra vetíteni, illetve az átlátszóság mértékét változtatva folyamataiban is nyomon követhető a változás. Példánkban mi Szombathely belvárosát vettük górcső alá: jól látható, hogy a középkori város miként fejlődött a civilizáció felé tartó úton.

Múlt és a jövő találkozása

Kelemen Attila

A múltat kutatni mindig is hálás feladat. Még ha nem is érjük el minduntalan a kitűzött célunkat, a részeredmények is hatalmas értékkel bírnak. Ugyan a régi korokat visszahozni már nem tudjuk, de mindez nem azt jelenti, hogy ne tudnánk közelebb hozni a jelenhez. Az olvasók már megszokhatták lapunk hasábjain, hogy az Egykor és most rovatunkban korabeli fotók segítségével összevetjük a múltat és a jelent. A rögtönzött időutazások során megannyi kérdés körvonalazódhat bennünk. Miben változott lakhelyünk az elmúlt évtizedekben? Vajon szebb volt a megyeszékhely anno, mint manapság? Mi lenne, ha vissza lehetne hozni számos bontásra került épületet, melyek egykoron hangulatosabbá, varázslatosabbá tették lakhelyeinket? Milyen lenne Szombathelyen a Szent István park a Kioszkkal, a Király utca a régi mozi épületével, a Berzsenyi Dániel tér az egykori színházzal, vagy éppen maga a város a villamos csilingelésével? Ebből is látszik, hogy a helytörténeti kutatás nem csupán tudomány, hanem kis mértékben fantázia is, ami nélkül az archív képek fekete-fehérek maradnának, a térképek leporolatlanok, az évszázados múlttal rendelkező épületek pedig észrevétlenek. Ahhoz, hogy színes, leporolt és látható legyen a régmúlt, óriási segítséget jelent a jövő technikája is. Pár éve ki gondolta volna, hogy okostelefonokon fogjuk a 250 évvel ezelőtti térképeket rávetíteni a mai utcaképekre, ezzel is vizsgálva a változásokat, és az eredményeket hátrahagyva az utókorra? Mint ahogy Vörösmarty Mihály is mondotta: „A múltat tiszteld a jelenben, s tartsd a jövőnek."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!