Hírek

2012.07.03. 02:24

Változó ellátás az egészségügyben - Egyhónapos az átmeneti időszak

Vas megyei körkép - Július 1-től a gyakorlatban is megindult az egészségügyi rendszer újraszervezése. Az interneten bárki tájékozódhat arról, hogy mely kórházban látják el.

Bajdó Bettina

Vasárnaptól új struktúra szerint működik az egészségügy, amelyben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) oly módon határozta meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy az országban ne legyen lefedetlen térség. A betegeknek elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, ők a beutalási rend ismeretében a megfelelő intézménybe irányítják őket. Az új struktúrában a csaknem 44 ezer 400 aktív ágynak mintegy öt százaléka, azaz 2150 ágy szűnt meg, míg a krónikus ellátásban a mintegy 27 ezres ágyszám szinte változatlan maradt.

Az egészségügyi államtitkárság az új struktúráról, az új beutalási rendről és a kezdeti időszak legfontosabb tudnivalóiról részletes tájékoztatást küldött a háziorvosoknak. A levél az ÁNTSZ honlapján is elérhető. Eszerint egy hónapig még tart az átmeneti időszak, addig a megszűnő osztályokon is gondoskodnak a betegek ellátásáról, majd esetleges átszállításukról. A tek2012.gyemszi.hu honlapon bárki tájékozódhat a térségi ellátásokról. Ebből kiderül például, hogy Őriszentpéterről csecsemő- és gyerekgyógyászati gondokkal a zalaegerszegi, tüdő-, mellkassebészeti problémákkal Szombathelyre kell menniük a betegeknek. Az alsószölnöki páciensek a legtöbb ellátást a Markusovszky kórházban vehetik igénybe, égési sérülésekkel csakúgy, mint a megye többi betegének Győrbe kell mennie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!