Hírek

2007.05.08. 02:28

Van mire visszapillantani

Budapest - A magyar sajtófotó huszonöt éve (1981-2005) címmel reprezentatív megjelenésű kötet látott napvilágot. A felvételeket nézve kicsit újra végigélhetünk egy - nem is akármilyen - negyed századot.

Szenkovits Péter

Aztán mégiscsak megadatott nekünk 1990! Ahogyan Göncz Árpád kétkezes győzelemmutogatósan áll a Parlament előtt, az a pillanat immár végérvényesen kitörölhetetlen belőlünk. Szigeti Tamás felvétele bekéredzkedett - és befogadtatott - a halhatatlanok klubjába.

Ugorjunk egy hatalmasat, s kicsit merjünk örülni, büszkék is lenni; nem a sanyarú téma, merthogy egy gyár megszüntetéséről van szó, hanem a vasi alkotó apropóján, hiszen Benkő Sándor, lapunk fotórovatának vezetője 2003-ban az Utolsó nap a tűzősoron a körmendi Marc cipőgyárban című képsorozatával kiérdemelte Az év fotóriportere címet. A Visszapillantásban három cipőgyári felvétele látható; (sors)tragédia, kilátástalanság, tehetetlenség sugárzik belőlük. Mindezek az érzések mennyire áthatják azóta is mindennapjainkat... A riportfotók egyszer csak fel-, illetve megemelkednek, elfoglalják helyüket a művészet nevezetű úgymond szférában, beágyazódnak a köztudatba, s kordokumentumokká válnak. Légkört idéznek, s visszapillanthatunk régi önmagunkra is... (Felelős kiadó: a Magyar Fotóriporterek Társasága és a Magyar Újságírók Szövetsége megbízásából a Press Pictures Kiállításszervező és Kiadói Kft.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!