Hírek

2010.08.22. 17:50

Városiasodik Jánosháza központja (fotókkal)

Emlékezetes nap lesz a múlt szombat Jánosháza történetében: díszteret, Mária-szobrot és helytörténeti múzeumot is avattak.

Peltzer Géza

A település központjában rendezvénysátor állt a frissen lekövezett területen szombaton, az út másik oldalán kis park padokkal, órával – amely egyelőre még nem mutatta a pontos időt, de az ígéretek szerint hamar felveszi a tempót. A rendezvénysátor mellett a felújított Mária-szobornál tartott szentmisével kezdődött az ünnepség. A mise után az ünneplők a rendezvénysátorba vonultak át. A vendégek között elsőként köszöntötték dr. Veres András megyés püspököt, V. Németh Zsoltot, a Vidékfejleszési Minisztérium államtitkárát, és Kovács Ferenc országgyűlési képviselőt, a Vas Megyei Közgyűlés elnökét. V. Németh Zsolt beszédében emlékeztetett Szent István király legfőbb örökségére, az állam megteremtésére.


Elmondta, a világon sehol nem emlékeznek meg olyan régóta az államalapításra, mint Magyarországon, ahol 927 óta mindig ugyanazon a napon tartják ezt az ünnepet. Kifejtette, már sokszor kellett újjáépíteni ezt az országot, és ez mindig sikerült is a magyarságnak, s most ismét egyfajta újjáépítés előtt állunk. Kovács Ferencet mostanában az ezeréves megye ünnepségei foglalkoztatják, természetes, hogy köszöntőjében is erről beszélt. Elmondta: 1007 és 1010 között jelölték ki a megyéket, Vasvár akkor városispánság lett. Beszélt arról, hogy a megye a vasércről kapta nevét, sajnos a lelőhely ma már Burgenlandhoz tartozik. Elmondta azt is, hogy a strucc azért került a megye címerébe már a középkor elején, mert ez a madár – amely állítólag elfogyasztotta a fémeket is –, a rómaiak fegyvereire is rákerült.


A rövid kultúrműsor után örömét fejezte ki Keresztes István polgármester, hogy megújult településközpontban tarthatják az alkotmány ünnepét. Megtudtuk, hogy a község már 2005-ben kész tervekkel rendelkezett a díszburkolat megújítására, a megvalósulás 100 százalékban az EU-Leader programjának köszönhető. Elmondta, a településnek több olyan helytörténeti értéke van, amelyet szeretnének megőrizni. Az egyik ilyen a volt Ritter vendéglő, amelyet helytörténeti múzeummá alakítanak. A munkálatokkal jól haladnak, ide kerül majd a helytörténeti gyűjtemény, az avatás jövőre lesz. 


■ A településnek van helytörténeti gyűjteménye, amelyet a 60-as, 70- ers években a várkastélyban állítottak ki.
■ A gyűjtemény 2008- ban a Vas Megyei Múzeumok gondozásába került, az anyag Bors Géza magángyűjteményével kiegészítve a helytörténeti múzeumban lesz kiállítva 2011-től.
■ Az Erdődy várkastélyt – vagy más néven Erdődy-Choron-kastélyt – írásban elsőként 1510- ben említik meg. Ekkor a király Erdődy Péternek engedélyezte, hogy udvarházát fallal és árokkal vegye körül. Többször átépítették és bővítették, a világháború végén az orosz csapatok feldúlták. Járványkórház, később mezőgazdasági szakiskola és óvoda és múzeum kapott itt helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!