Hírek

2014.01.22. 15:35

Vas megye rejtett tájain

Szombathely – A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány országjáráson ismerteti a helyi jelentőségű védett természeti területeket felmérő természetvédelmi projektjének eredményeit. Szerdán a vasiakról volt szó.

Némethy Mária

A helyi védett területeket ma az önkormányzatok hozzák létre, ám a rendszerváltás előtt a pártközpontban döntöttek arról, mi lesz védett. A Pro Vértes Közalapítvány az „Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért" című projektje azt tűzte ki célul, hogy megismerteti a helyi jelentőségű védett természeti területeket az önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel, civil szervezetekkel, gazdálkodókkal és szakemberekkel. Egyúttal felhívja azok védelmére a figyelmet, illetve segíti az értékőrző gazdálkodást a Natura 2000 területeken.

Az ország eddigi legszélesebb összefogással megvalósított természetvédelmi projektjének vasi konferenciáján szerdán szakemberek, önkormányzatok, civil szervezetek és iskolák képviselői gyűltek össze a Hotel Claudiusban. Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnökének megnyitója után Haraszthy László, a Pro Vértes Közalapítvány projektvezetője elmondta: a Svájci Államszövetség támogatásával készült felmérésük előtt úgy ezer terület volt védettként nyilvántartva az országban, a felmérés során 1200-at találtak. Minden megyében civil szervezeteket kértek fel a felmérésre.

A Kerekerdő Alapítvány vezetője, Gyöngyössy Péter tartott előadást Vas megye védett területeiről. Fotó: Horváth Csaba

Vas megyében a Kerekerdő Alapítványt bízták meg ezzel. A helyi jelentőségű természetvédelmi területek ökológiai állapotának felmérését több szakember bevonásával végezték. Az alapítvány vezetője, Gyöngyössy Péter elmondta: megyénkben Kőszeg és Sárvár környéke a védett területek gócpontja. 61 helyi jelentőségű védett területet találtak Vasban, ezek 750 hektáron fekszenek. A kastélyparkok védelmének mozgalma a 80-as években nagyon fontos volt, ám 2007-8 között volt egy deregulációs időszak, amikor nem erősítették meg néhány védettségét. Köztük a gencsapáti kastélyparkét sem. Legrégebbi védett terület megyénkben Káldnál a Lajos bükkös. Ezt 1942-ben helyezték védelem alá. A legfiatalabb a tavaly októberben védetté lett nagyjápláni óriás fenyőké és a Saághy sétányé, amelynek védettségéért lapunkban is cikkek jelentek meg. A sárvári dr. Kulcsár László Sárvár és Sitke környékének védett területeiről tartott előadást. Megjegyezte: kevés önkormányzat az, amelyik önként nyilvánít védetté területeket. A kőszegi Keszei Balázs a város és környéke természetvédelmi értékeiről, a kiváló szakember elődökről tartott élvezetes előadást, s eközben elmondta: a természeti érték erőforrás az önkormányzatoknak, a jövőben egyre inkább ráébrednek ennek igazságára.

A konferencián Haraszthy László a Natura 2000 területek kezeléséről beszélt. (A Natura 2000 területek egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását, és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához.) Haraszthy elmondta, hogy a projekt keretében elkészült egy gyakorlati útmutató, amely a Natura 2000 területek kezeléséhez nyújt segítséget. Egyszerű, konkrét és követhető javaslatokat ad ez ahhoz, hogy mit, mikor, hogyan érdemes elvégezni annak érdekében, hogy hosszú távon is megőrizhessük ezeknek a területeknek a természeti értékeit. Tegnap a konferencián ezt az útmutatót ingyen megkapták a résztvevők.

A rendezvényen levetítették a „Rejtett tájakon" című filmet. Karácsony Sándor rendező filmje a Dunántúl helyi védett területeire kalauzolja a nézőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!