Hírek

2014.12.02. 16:49

Vas megyében a föld kincset rejt: így a csapvíz ásványvíz minőségű

Megyei körkép – Nyugodtan nézhetünk az országos kampány elébe, amely a csapvíz-fogyasztás népszerűsítéséért indult, mert a magas ásványi anyag tartalmú Vas megyei ivóvíz az egyik legjobb minőségű víz Magyarországon.

Merklin Tímea

A Nemzeti Fejlesztés Minisztérium is támogatja az országos Csapra fel! című kampányt, amelyet az öt regionális víziközmű-szolgáltató kezdeményezett, hogy felhívja a figyelmet a csapvíz értékére, amelyet mi itt Magyarországon természetesnek veszünk, pedig nem mindenhol adott a jó minőségű ivóvíz a világon. Sőt, abban a luxusban vagyunk, hogy a csapokból folyó ivóvíz minőségű vízzel főzünk, abban mosunk, mosogatunk, horribile dictu: azzal öblítjük a vécékagylót. A kampány a lakosságot a csapvíz fogyasztására kívánja ösztönözni.

Milyen a víz minősége Vas megyében? - kérdeztük Zsebők Györgyit, a Vasivíz Zrt. kommunikációs referensét. Megtudtuk: a magas ásványi anyag tartalmú Vas megyei ivóvíz mélyfúrású kutakból származik, ezért lehet az egyik legjobb minőségű víz Magyarországon. Az ivóvizet Szombathelyhez közeli vízbázisokról, mélyfúrású kutakból nyerik ki, és alig szorul tisztításra.

- Szerencsések vagyunk, hogy az ország olyan részén lakunk, ahol a föld ilyen kincset rejt. A víz minőségét természetesen cégünk laboratóriumában folyamatosan vizsgáljuk, valamint az ÁNTSZ is szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végez - fogalmazott Zsebők Györgyi. Kiemelte: büszkék arra, hogy a szombathelyi csapvíz ásványvíz minőségű. Egy felső kategóriás ásványvíz ásványianyag-tartalma körülbelül 500-520 milligramm literenként, a szombathelyi csapvízé 400 és 500 milligramm között van. Ez az egyik legjobb mutatója annak, hogy mennyire jó minőségű a szombathelyi csapvíz, amely alacsony nátrium tartalma miatt a magas vérnyomástól szenvedőkre kiváló élettani hatással bír.

Az ivóvíz ammónium- és nitritmentes, nyomokban vas és mangán megtalálható benne, valamint kevés kloridot és szulfátot tartalmaz. Kémiailag és bakteriológiailag folyamatosan ellenőrzött, megbízható, jó minőségű víz, amelynek nagy hányada vízkezelés nélkül kerül a hálózatba. A szolgáltatott víz csupán egyötöd részénél kell vastalanítani, ez pedig levegő segítségével, vegyszerek hozzáadása nélkül történik.

Az EU-csatlakozáskor szigorodott az arzén-koncentráció határértéke. Csatlakozás előtt 50 mikrogramm/litert tartottak elfogadhatónak, az uniós norma pedig 10 mikrogramm/litert jelöl meg. Szombathelyen a víz minden szempontból megfelel a szigorított normáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!