Hírek

2016.03.31. 14:56

Vas megyében is harcolnak a veszettség ellen - 57 település érintett!

A megyében április 9. és 13. között szórják ki a veszettség elleni vakcinákat. A vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe.

Budai Dávid

A rókák vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal. Idén tavasszal április 2-a és 16-a között Magyarország területének közel kétharmadán szórják ki kisrepülőgéppel a vakcinás csalétkeket. A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. 2013-ban 24, 2014-ben pedig 23 esetben mutatták ki a vírust Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyékben. Emberi fertőződést, megbetegedést 1994 óta nem észleltek Magyarországon.

Vas megye déli régiójában április 9-étől 13-áig tart majd a vakcina kiszórása. Annak érdekében, hogy a csalétekbe rejtett oltóanyagot minél nagyobb arányban a rókák egyék meg, az érintett térségben a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. Íme az érintett vasi települések listája: Alsószölnök, Andrásfa, Apátistvánfalva, Bajánsenye, Csákánydoroszló, Csörötnek, Daraboshegy, Döbörhegy, Döröske, Felsőjánosfa, Felsőmarác, Felsőszölnök, Gasztony, Gersekarát, Halastó, Halogy, Hegyháthodász, Hegyhátsál, Hegyhátszentjakab, Hegyhátszentmárton, Ispánk, Ivánc, Katafa, Kemestaródfa, Kercaszomor, Kerkáskápolna, Kétvölgy, Kisrákos, Kondorfa, Körmend, Magyarlak, Magyarnádalja, Magyarszombatfa, Nádasd, Nagymizdó, Nagyrákos, Nemesmedves, Orfalu, Őrimagyarósd, Őriszentpéter, Pankasz, Petőmihályfa, Rábagyarmat, Rátót, Rönök, Sárfimizdó, Szaknyér, Szakonyfalu, Szalafő, Szarvaskend, Szatta, Szentgotthárd, Szőce, Telekes, Vasszentmihály, Velemér, Viszák. A felsorolt településeken április 9-29-éig van ebzárlat és legeltetési tilalom.

Lakott területen, belterületen nem szórnak ki vakcinát. A vakcina kutyára és macskára nem veszélyes. A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található az oltóanyag, amely ha kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és vízzel. Ha a vakcina az ember szájába, orrába vagy megsértett bőrére jutna, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!