Hírek

2010.06.03. 14:10

Vas megyében tavaly csökkent a bűncselekmény száma

A megye közbiztonsági helyzetének értékelése volt a csütörtök délelőtti megyei közgyűlés kiemelt témája. A testület elfogadta a megyei tulajdonú társaságok üzleti terveit is.

Erős D. Zoltán

Trianoni emlékezéssel kezdődött csütörtökön délelőtt a megyei közgyűlés. Napirend előtt Görcz Gyula Csaba megyei képviselő kért szót, s idézte fel a történéseket, mutatott rá annak következményeire. A közgyűlés résztvevői néma főhajtással emlékezett az eseményre.

Kiemelt figyelem kísérte dr. Halmosi Zsolt megyei rendőrfőkapitány beszámolóját, aki  Vas megye közbiztonságának 2009. évi helyzetéről, valamint a rendőrség és az önkormányzatok együttműködéséről tájékoztatta a közgyűlés tagjait.

2009 a vasi rendőrség életében az izgalmak éve volt, állapította meg a főkapitány. Ebben szerepet játszott az is, hogy több, váratlan kihívással kellett szembenéznie mind a rendőröknek, mind pedig a megye lakosságának. Tavaly a megyében volt komoly gondokat okozó áramszünet, majd egymást  érték az áradások. Mindezek  nagy erőpróbát  jelentettek. Az elmúlt év vége jelentős fordulatot jelentett a rendőrség életében az, hogy lejárt a határidő státuszon felettiek helyzetének a rendezésére. Vas megyében sikerült ezt megfelelően megoldani. 

Tavaly létrejött a megyében a készenléti rendőrség bevetési egysége, valamint a közigazgatási hatósági szolgálat, amely mintegy háromszáz embernek kínált  munkalehetőséget.

- Vas megyét nem érintették a szélsőséges megnyilvánulások - mutatott rá dr. Halmosi  Zsolt. Ugyanakkor a statisztikai mutatók, illetve a lakosság biztonságérzete nincs összhangban. Az emberek rosszabbnak érzik a helyzete annál, mint amit a számok mutatnak. Ezért az idei esztendőt a vasi rendőrség a bizalomerősítés  esztendejének tekinti. -

Ami pedig a számokat illeti: tavaly Vas megyében 14 százalékkal  kevesebb bűncselekmény vált ismertté mint egy évvel korábban. Mindez azt jelenti, hogy a 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények számát tekintve az országban Vas megyében a legkedvezőbb a helyzet. Jó hír, hogy csökkent a közlekedési balesetek száma  is.  A főkapitány szólt a gondokról is: növekedett a rablások száma, s terjed a kábítószerfogyasztás is.

Jó véleményt fogalmazott a Vas megyei rendőrök munkájáról dr. Bencze József országos rendőr-főkapitány is. Az alacsony bűnügyi fertőzöttség mellett dicséretesnek tartja a bűncselekmények magas felderítési arányát. Az elmúlt évben erőn felül teljesítettek a vasi rendőrök,  állapította meg dr. Bencze József.
 
A témához hozzászóló képviselők is erre a megállapításra jutottak. Ezért a megyei közgyűlés határozatban fejezte ki köszönetét a megyei rendőr-főkapitányság vezetőinek, valamint  a személyi állományának a magas színvonalon végzett szakmai munkáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!