Hírek

2014.11.08. 13:54

Vásár Oberwartban - Kóstolni kötelező

Oberwart - Szombaton nyílt és még vasárnap is megtekinthető a vásárvárosban a Burgenland Genuss, vagyis az élvezetek vására.

Peltzer Géza

Bianca Wiedner szárított bioalmaszeletet kínál egy granfendorfi mezőgazdasági vállalkozás standján

A kétnapos vásáron naponta reggel kilenctől este hatig kizárólag olyan termékeket állítanak ki, amelyek ehetők vagy ihatók - és meg is kóstolhatók a helyszínen. Külön érdekessége a vásárnak, hogy többségében maguk a termelők kínálják a portékákat, így akit érdekel az előállítási mód, az elsőkézből tájékozódhat. Elsősorban hagyományos burgenlandi és stájer élelmiszereket kínálnak: sonkákat, sajtokat, szárított gyümölcsöket, ízesített magvakat, lekvárokat. Itt semmi sem tömegtermék, mindegyik tartalmaz valamilyen szokatlan ízt, előállítási trükköt, technikát.

A hegedűművész Mága Zoltán öccse, István, az egyetlen vasi standon

Italokból is bő a választék. A hagyományos borok mellett meg lehet kóstolni azt is amely almából készült - illata, zamata ezt rögtön elárulja - és a szokásosnál alacsonyabb alkoholtartamú, csak 8 fokos. Számtalan likőr, pálinka várja a látogatókat, köztük talán a leginkább burnegnlandi a sötőtök ízesítésű. Itt-ott a karácsony is megjelenik már a vásáron sütemények formájában, az idei Burgenland Genussnak igazi különössége az erőteljes magyar jelenlét. Többb helyütt kínálnak csípős sertéskolbászt, mangalicatöpörtyűt, sajtot, szarvas- és lókolbászt. A nagyteremben a burgenlandi magyar egyesületek standokon mutatják be tevékenységüket, kínálnak magyar nyelvű könyveket, CD-ket, ismertetik kulturális programjaikat. A színpadon magyar népzene szólt szombaton, Trianonról, a magyar történelemről, a külföldön élő magyar közösségekről hangzottak el előadások. A vásárlátogatók között is bőven lehet magyar szót hallani: sokan jöttek át Vas megyéből a vásárba, minden magyar vásárlátogató elégedetten nyilatkozott a színvonalról, sőt volt, aki már visszatérő vendég a Burgenland Genusson.

Címkék#vásár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!