Hírek

2014.06.28. 12:01

Vásárláz az Őrségben

Őriszentpéter - Ma reggel hivatalosan is megnyílt a 34. Őrségi Vásár, a város nagy részét ellepték az árusok és a vásárlók. A 370 vásározóból több mint 200 a kézműves mester.

Bajdó Bettina

Fotók: Simon Attila

Reggel kilenc órakor a város központjában elsőként Őr Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket azzal a mondattal, hogy ünnepre ébredt a város, évfordulót ünnepelnek, hiszen először 1981-ben rendezték meg a vásárt, amelyet az Őrségi Baráti Kör hívott életre Prém Jenő vezetésével. A vásár időpontjának pedig június utolsó hétvégéjét jelölték meg. A polgármester szerint a vásár kiállta az idők próbáját, hiszen teljesíti azt a küldetését, melyet az alapító atyák szántak neki: bemutatja, népszerűsíti és életben tartja az Őrség kézműves hagyományait, utat mutatva a helyi gazdaságfejlesztés irányának. Hangsúlyozta, hogy idén még inkább a vásár kézműves jellege dominál, hiszen a közel 370 vásározóból több mint 200 kézműves mester.

- A 34-es szám megkövetelte tőlünk azt, hogy a vásár gyökeres változáson menjen keresztül   folytatta a polgármester. - Ez nemcsak a kézműves mesterség még hangsúlyosabbá tételében jelenik meg, hanem infrastrukturálisan is meg tudtunk újulni. Nyolcmillió forintos támogatást nyertünk, melyből nyári és téli pavilonokat is tudtunk vásárolni, ezek is emelik a vásár színvonalát. A parkolást is megoldottuk, hiszen az idei évre megduplázódott a helyek száma.

A polgármester utalt még a pénteki napi programokra, melyekbe több település is csatlakozott: volt, ahol emlékművet, közösségi házat avattak, s volt, ahol kiállítások nyíltak. Azt megígérte, hogy továbbra is azon dolgoznak, hogy a vásárt meg tudják őrizni az utókornak. A sok jó hír mellett egy szomorú hírt is megosztott a város első embere. Prém Jenő az idei Őrségi Vásárt sajnos már nem ünnepelheti velük együtt, a napokban hagyta itt őket mindörökre. Emlékét hálával, szeretettel és tisztelettel őrizik. Egyperces, néma főhajtással emlékeztek rá.

A polgármester után Marton Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt, felidézve az Őrség múltját, történelmi eseményeit. Ilyennek nevezte magát a vásárt is, mely az elmúlt években az Őrség közös ügyévé, összekovácsoló erejévé nőtte ki magát.

A hivatalos megnyitót követően a művelődési házban folytatódtak a programok, a nagyteremben az Őrségi Református Egyházmegye kincseit nézhették meg az érdeklődők. A tárlatot Gerecsei Zoltán, a Dunántúl Református Egyházkerület műemlékügyi referense nyitotta meg, aki beszédében végig azt hangsúlyozta, hogy a kincsek alatt nem csillogó, drágakövekkel kirakott tárgyakat kell keresni a vitrinekben, hanem a mindennapi életben használt eszközöket. A kiállítás egy bemutatkozó tárlat, melynek segítségével meg lehet ismerni a régi időket őrző közös tárgyakat, magát a református egyházat, s köztük találni lehet olyan kincseket is, melyeket ma is használnak a templomokban. Ezt követően a klubhelyiségben dr. Rácz Péterné foltvarró kiállítását méltatta Horváth Nóra. A helyiségben látható tárgyakról már messziről lerítt, hogy van bennük érdeklődés a technika és a tevékenység iránt. Ahogy a tárlatot méltató Horváth Nóra is fogalmazott, akaraterő és kitartás sugárzik a textiltárgyakból, a táskákból, a kisebb tárolókból és a ruhákból.

A kiállítások után már nagy tömeg hömpölygött a vásár utcáin: hazai, vajdasági, székelyudarvhelyi  és muravidéki kézművesek kínálták portékáikat. Innen senki sem távozott üres kézzel, mindenki megtalálta a magának való vásárfiát. Nagyon sok kézzel készített terméket kínáltak az árusok, a szőttesektől kezdve a fonott termékeken át egészen a fazekas termékekig széles volt a paletta. A bóvlit sem sikerült teljesen kiszorítani a vásárból, nemcsak a standok mögött, hanem a forgatagban is kínálták a zoknikat, az órákat az erőszakosabb árusok.

Idén azonban nagyobb a szigor: az elmúlt években előfordult, hogy alkalmi árusok engedély nélkül próbáltak meg árusítani, bizonytalan eredetű termékeket, ám most a jogszabályok változtak és lehetővé teszik a szigorúbb fellépést.

Napközben kézműves foglalkozás és játszóház volt,  a színpadon egymást váltották a fellépők. Este a Sipőcz Rock Band és a Fáraó együttes adott koncertet.

Ma a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szervezésében kilenc órakor koronglövő verseny kezdődik, s ugyanebben az időben ismét megnyílik a kirakodóvásár és a helyi termelői piac. 18 órától Rúzsa Magdi és zenekara ad élő koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!