Hírek

2014.12.28. 06:59

Forgalomkorlátozásra kell számítani Vas megyében - Aki teheti, ne induljon útnak! (fotókkal, videóval frissítve)

Egyre romló közlekedési feltételekkel találják szembe magukat azok, akik útnak indulnak. A szél erősödik a megyében és hordja a frissen hulló havat.

Szendi Péter

7:40 - Vasban havazik

Az Útinform vasárnap reggeli összesítése alapján az ország nagy részén csapadékmentes az idő, kivéve a Dunántúl nyugati területein, ahol váltakozó halmazállapotú hó esik. Vas és Zala megye nagy részén, Somogy és Baranya megye nyugati területén, valamint Mosonmagyaróvár és Fertőszentmiklós környékén havazik, intenzív havazást jeleztek útellenőreink Szentlőrinc térségéből. Szállingózik a hó Csorna, Ajka, Sárvár, Keszthely, Lenti és Kaposvár közelében.

Szombaton az ország több megyéjében preventív jelleggel végeztünk síkosságmentesítést, illetve szombat este óta a havazásban érintett területeken folyamatosan, ütemezetten végeznek hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat szakembereink.

Az autópályák vizesek, nedvesek, a leálló sávon helyenként előfordulnak latyakos szakaszok.

A főutak nagy része szintén vizes vagy nedves, az intenzívebb havazásban érintett helyeken viszont a fő- és mellékutak egy részén téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, de az országos közutak járhatóak.

A látási viszonyok kielégítőek, elszórtan párás a levegő, a havazásban érintett térségekben lecsökkent a látótávolság. Gyenge a légmozgás, de Mosonmagyaróvár, Keszthely, Szentlőrinc és Mohács, valamint Kápolnásnyék és Hódmezővásárhely térségében közepes erősségű szél nehezítheti a közlekedést.

8:21 - Behavazódott a megye

Vas megye (Bajdó Bettina) – Reggelre behavazódott a megye. A közlekedőket kérik, csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges, délutántól megerősödik a szél. Jelenleg a sárvári és celldömölki kistérségre adtak ki másodfokú riasztást a hófúvások miatt.

Szombathelyen reggel hét órakor mínusz két Celsius-fokot mutatott a hőmérő, gyenge volt a légmozgás. Északkeletire fordult a szél, a legerősebb lökések 19 kilométer/órásak voltak. Reggel hétig Szombathelyen és Jákon 12 centiméternyi hó esett. Kőszegen tíz, Kercaszomoron kilenc, Szalafőn hat, Csepregen, Pinkamindszenten, Rábagyarmaton és Gasztonyban öt centiméter volt a hó vastagsága.

Nyugaton, délnyugaton és délen akár 15-20 centi friss hóra is számíthatunk a következő 24 órában. A megerősödő szél sok helyen hófúvást fog okozni, ezért mára  hat megyére, köztük Vasra is másodfokú figyelmeztetés van kiadva a várható nagy mennyiségű hó és hófúvás miatt. Jelenleg a sárvári és celldömölki kisjárásra adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést a hófúvás miatt.

8:23 - Télies útviszonyok Vas megyében

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az időjárási viszonyok megváltozása fokozott odafigyelést igényel a közlekedőktől. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a lakosságot, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható nagyobb mennyiségű hó, valamint a fokozatosan megerősödő szél okozta hófúvás miatt narancssárga riasztást adott ki a megye egész területére 2014. december 28-án éjfélig. A rendőrség kéri az útnak indulókat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek és elindulásuk előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási körülményekről!

9:57 - Hordja a havat a szél - Már most is hóbordás a mellékutak felülete

Szombathely (Bajdó Bettina) – Szombathelyen fél 10-kor 12 centiméteres volt a hó vastagsága. A hőmérséklet mínusz 2,7 fok volt. Északira fordult a szél, a legerősebb lökések 17 kilométer/órásak. Már csak szállingózik a hó, viszont a fákról és a háztetőkről a szél már most is fújja a havat.

Az előrejelzések szerint délutántól fokozódik viharossá a szél, akkor hófúvásokra kell számítani. A legerősebb széllökések elérhetik a 70 kilométer/órát.

Az Időkép adatai szerint Kőszegen még fél tízkor is havazott, a megye déli, délnyugati részében viszont elállt a havazás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat továbbra is az egész megyére másodfokú, azaz narancssárga riasztás adott ki, mivel a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. A sárvári és a celldömölki járásra továbbra is él a hófúvás miatti elsőfokú riasztás.

Folyamatosan végzik a hóeltakarítást, síkosságmentesítést szombat este óta a Magyar Közút szakemberei - tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője. Ott, ahol intenzívebben havazik, a fő- és mellékutak egy részén télies útviszonyokra számíthatnak a közlekedők. A megyében hókásás vagy latyakos a főutak burkolata. Az alsóbbrendű utakon jóval téliesebb a helyzet: a Dunántúl túlnyomó részén havas, hókásás vagy hóbordás az utak felülete.

10:39 - Erősödik a szél

Szombathely (Bajdó Bettina) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész megyére kiterjesztette az elsőfokú riasztást a hófúvások miatt. Az északi szél egyre erősödik, Szombathelyen a sebessége 15 kilométer/óra, a legerősebb lökések 10 órakor elérték a 27 kilométer/órát. A friss havat mindenütt hordja a szél, alacsony hótorlaszokat emelve többek között Balogunyom és Szombathely között is.

11:17 - Hadra fogták a munkagépeket az Őrségben

Őrség (Bajdó Bettina) – Az Őrségben a közútkezelő munkatársai folyamatosan tisztítják az utakat. Jelenleg minden út járható.

Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere elmondta, hogy ők is behavazódtak reggelre. Nem esett nagy mennyiségű hó, éppen annyi, hogy a munkagépeiket hadra fogják. Az önkormányzatnak  van egy traktora tolólapáttal, ezzel a kerékpárutakat tisztították meg. Továbbá egy helyi vállalkozóval van szerződésük, aki az önkormányzat kezelésében lévő utakat tisztította meg. A közmunkásokat is behívták reggel, így a járdákról is lelapátolták a havat. A polgármester hozzátette, a legtöbben komolyan veszik, hogy a házuk előtti járdáról lepucolják a havat, de minden évben vannak, akik nem tesznek eleget a kérésnek. A polgármester elmondta még, hogy délutánra várnak havat az előrejelzések szerint, melyhez erős szél is társul majd. Reménykednek benne, hogy nem okoz nagy gondot a közlekedésben.

Magyarszombatfán hét-tíz centiméternyi hó esett - tudtuk meg ifj. Albert Attila polgármestertől. Ő már reggel hat órakor kint volt, s lapátolta a portája előtt is a havat. Az utakon nem maradt meg a hó, az autók délelőttre lejárták. A közlekedésben eddig nem okozott fennakadást a havazás.

Hasonló a helyzet Szalafőn is, itt hat centiméternyi hó hullott, nem fedi összefüggő hólepel a tájat. Dél körül ismét szállingózni kezdett a hó, a hőmérő higanyszála pedig mínusz két fokot mutatott. Lugosi Arnold polgármester szerint jól járhatóak az utak, a közútkezelő már korábban gondoskodott a síkosságmentesítésről, így maximum csak néhány helyen hókásás az utak burkolata.

 

11:46 - Estére megszűnik a havazás

Szombathely (Bajdó Bettina) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat erőjelzése szerint a havazás a késő esti órákra országszerte megszűnik. Hétfőn helyenként előfordulhat még hózápor, kisebb havazás, de nagy területre kiterjedő, számottevő hóréteg kialakulása sehol sem valószínű. Hétfőre is a megyére a havazás miatt elsőfokú, a széllökések miatt másodfokú riasztás van érvénybe.

Szombathelyen 11 órakor mínusz három fokot mutatott a hőmérő. Az északi szél nem erősödött tovább, a legerősebb lökések nem haladták meg a 27 kilométer/órát.

12:13 - A Kőszegszerdahely és Bozsok közti útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani

Árokba csúszott hókotró járművet mentenek a bozsoki önkéntes tűzoltók vasárnap dél körül Vas megyében, a Kőszegszerdahely és Bozsok települések közti úton. A balesetben az elsődleges információk szerint senki nem sérült meg. A műszaki mentési munkálatok idejére az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani, ezért arra kérjük a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a környéken - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

12:30 - Erős széllökések Vasvár környékén

Vasvár (Bajdó Bettina) – Az Útinform szolgálat déli összesítése alapján havazik az ország déli határ menti területein, a Lenti-Paks-Makó vonaltól délre szinte mindenhol. Intenzív a havazás Kaposvár, illetve Hódmezővásárhely térségében. Pécsi Norbert Sándor, Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője elmondta, hogy a folyamatos munkavégzésnek köszönhetően a Dunántúl nagy részén sónedves a főutak burkolata. Hókásás szakaszokra Vasvár környékén, latyakos burkolatra pedig Szombathely térségében számíthatnak a közlekedők. A Dunántúlon a mellékutak mindenhol latyakosak, hókásásak, letaposott havasak.

A Dunántúl középső részén, valamint a Balaton keleti medencéjében és Kaposvár környékén közepes erejű szél fúj, erős széllökéseket jelentettek útellenőreik Vasvár környékéről. Ezekben a térségekben érdemes fokozott óvatossággal közlekedniük.

Nagyobb fennakadásról vagy balesetekről az elmúlt órákban nem kaptak bejelentéseket, ennek ellenére kérik az autósokat, hogy utazás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról.

Videó: Oladi elkerülő - havazás

Videó: Farkas Eszter

12:55 - Élénkül a szél

Szombathely (Bajdó Bettina) – Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy egyre élénkül az északi szél és ismét hullik a hó Szombathelyen. A legerősebb lökések már elérték a 37 kilométer/órát. Hozzátette: a nyílt területeken frissen hulló hó és a hófúvás miatt jelentősen romlottak a látási viszonyok. Ráadásul egyre hidegebb a levegő is.

12:56 - A szántóföldön állt meg

Egy olvasónk fotókat is küldött. Táplánszentkereszt és Szombathely között egy Suzuki lecsúszott az útról és a szántóföldön állt meg.

 

A Vép és Tanakajd elágazónál, valamint Szombathely és Vép között hóátfúvások vannak, Vépről Tanakajd felé haladva pedig latyakosak az utak.

13:00 - Másodfokú riasztás hófúvás veszélye miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki Vas megye több járására a várható erős hófúvás veszélye miatt.

A meteorológiai előrejelzések szerint az esti órákig az ország délnyugati felén további jelentős havazás várható, majd éjszaka ott is megszűnik a hóesés. A szél fokozatosan tovább erősödik, amely a hóval borított tájakon éjjel és még hétfőn is hófúvást, helyenként erős hófúvást okoz.

Vasárnap estig, késő estig hozzávetőlegesen a Győr-Szolnok-Debrecen sávtól délre további kb. 2-15 cm friss hó várható. Éjjel délen is megszűnik a havazás. Hétfőn helyenként még előfordulhat hózápor, kisebb havazás, de nagy területre kiterjedő számottevő hóréteg már nem várható.

Tovább erősödik az északi, északkeleti szél, majd délutántól főként a Dunántúl nyugati megyéiben viharos, néhol 80 km/h-s széllökések is várhatóak. A szél ereje hétfő napközben valamelyest mérséklődik.

A fokozatosan tovább erősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért szél és a növekvő hóréteg kiemelten az Alpokalján, az ország délnyugati és déli felében – köztük Vas megye déli határhoz közeli részein – a délutáni óráktól már magas hótorlaszokat emelhet. A szél hétfő déutántól valamelyest veszít erejéből, de még ekkor is lehetnek erős széllökések, amely továbbra is hófúvást okozhatnak.

A várható erős hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást rendelt el a megye szentgotthárdi, körmendi, vasvári, szombathelyi és kőszegi járására. Ezeken a területeken a friss hóval borított helyeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. A megye sárvári és celldömölki járásában jelenleg elsőfokú riasztás van érvényben, itt gyenge hófúvásra lehet számítani.

A megye főútjai az Útinform tájékoztatása szerint hókásásak, latyakosak, az alsóbbrendű utak állapota téliesebb, a mellékutakon latyakos, havas, hókásás burkolatra kell számítani.

13:41 - Csúsznak a belvárosi utak

Szombathely (Bajdó Bettina) – Szombathelyen délután fék kettő után is folyamatosan esik a hó, hófúvások is nehezítik a közlekedést. A legerősebb széllökések 39 kilométer/órásak. Délelőtt több helyen sózták az utakat, de az intenzív hóesés miatt a belvárosi utak hókásásak, havasak. Kicsi a forgalom, gyalogosakat sem igen látni. A sofőröknek nem árt vigyázniuk, a közlekedési lámpák sárgán villognak, lépésben lehet csak haladni a csúszós utak miatt.

 

15:18 - Még mindig esik a hó

Szombathely (Bajdó Bettina) – Szombathelyen délután három órakor gyengén havazott.  Egy óra leforgása alatt egy centiméternyi hó hullott, így a hó vastagsága elérte a 13 centimétert. Az északi szél nem erősödött, a legerősebb lökések 37 kilométer/órásak. Kőszegen mínusz 3,1 Celsius-fokot mutatott fél háromkor a hőmérő higanyszála, a hóvastagság pedig 14 centiméter volt. Az Időkép adatai szerint a megye északi felében már csak szállingózik a hó, a keleti felében továbbra is esik .

A várható erős hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást rendelt el a megye szentgotthárdi, körmendi, vasvári, szombathelyi és kőszegi járására. Ezeken a területeken a friss hóval borított helyeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. A megye sárvári és celldömölki járásában jelenleg elsőfokú riasztás van érvényben, itt gyenge hófúvásra lehet számítani.

15:44 - Az alsóbbrendű utakon a közlekedést nehezíti a helyenkénti hóátfúvás

Felvételeink a Harasztifalu és Ják községek között készültek.

 

15:56 - Nehezedik a közlekedés

Olvasóink jelentették, hogy Szombathely és Söpte között is nehezedik a közlekedés. Az erősödő szél miatt hóátfúvásokra kell számítani, s az út burkolatát sem tisztították meg teljesen. Olvasónk felhívta arra is a figyelmet, hogy csúszik az út, ezért mindenki fokozott óvatossággal közlekedjen!

Az Útinform legfrissebb adatai szerint a Dunántúl nagy részén sónedves a főutak burkolata. Hókásás, latyakos szakaszokra kell számítani Szombathely környékén.

16:55 - Szibériai hangulat a szombathelyi belvárosban

Szombathely (Bajdó Bettina) – Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, állomásvezető adatai alapján északnyugatira fordult a szél, erős lökéseket is mért, melyek elérték a 43 kilométer/órát. A hőmérséklet is csökkenni kezdett Szombathelyen, 16 órakor már csak mínusz négy fokot mutatott a hőmérő. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szél miatt hófúvással kell számolni és buckásodással a nyílt terepen. A szolgálat önkéntes észlelőjének adatai szerint Kőszegen is csökkent a hőmérséklet, fél ötkor mínusz 5,3 fok volt. Herter Zoltán adatai szerint élénk szél fúj, gyakran erős széllökésekkel. A hófúvás intenzitása közepes.

Olvasónktól tudjuk, hogy lefagytak a szombathelyi belvárosi utak. Letaposott hó és jég borítja az utcákat, a Zanati és a Hunyadi utcák különösen veszélyesek. A viharosra erősödött szél hordja a havat a belvárosban is. Alig van ember az utcákon, autót is csak elvétve látni. Olvasónk szerint szibériai hangulat uralkodik kint, ahogyan a hófúvás végigsöpör a négysávos Thököly és a Hunyadi utcák kereszteződésén.

17:46 - Kiterjesztették a riasztást

Szombathely (Bajdó Bettina) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökések veszélye miatt elsőfokú (citromsárga) riasztás adott ki vasárnap délután Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye egyes térségeire. Az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát. Kiterjesztették a másodfokú, azaz a narancssárga riasztás a megye egész területre a hófúvások miatt. Szombathelyen délután öt órakor már 58 kilométer/órás volt a legerősebb széllökés.

18:45 - Egyre rosszabb a helyzet

Szombathely (Bajdó Bettina) – Egyre romló közlekedési feltételekkel találják szembe magukat azok, akik útnak indulnak. A szél erősödik a megyében és hordja a frissen hulló havat. Szombathelyen este hat órára a szél északnyugatira fordult, a legerősebb lökések már 60 kilométer/órásak voltak. A hőmérséklet is csökkent, mínusz öt fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. A megyeszékhelyen még mindig havazik, csakúgy, mint Nádasdon, Ikerváron, Celldömölkön, Kőszegen és Pankaszon is.

Az Útinform legfrissebb adatai szerint is havazik Vas megyében. A főutak és az alsóbbrendű úthálózat burkolata havas, hókásás vagy latyakos a csapadékos területeken.

19:02 - Hétfőn is küzdünk a széllel

Vas megye (Bajdó Bettina) – Nyolc megyére, köztük Vasra is hétfőre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére hétfőre is másodfokú figyelmeztetést adott ki a hófúvás miatt. Ezeken a területeken továbbra is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Emellett tizenkét megyére - Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala – a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

A meteorológiai szolgálat szerint hétfőn napközben mérséklődik a szél. Az előrejelzés szerint hétfőn néhány órára országszerte kisüt a nap, de több helyen futó hózáporok lehetnek, helyenként heves havazás is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet Szombathelyen mínusz hét és mínusz kettő Celsius-fok között alakul. A legerősebb széllökések 45-65 kilométer/órásak lehetnek.

20:04 - Síkossá váltak az utak

Vas megye (Bajdó Bettina) – A megye nagy részén este nyolc órakor még mindig havazott vagy szállingózott a hó.  Az Útinform jelentése alapján folyamatosan esik a hó a Dunántúl nagy részén, így Vas megyében is. Erős széllökéseket jelentettek Zala megyéből, míg Fertőszentmiklós, Sárvár és Vasvár környékén, valamint Edelény térségében viharos lökéseket mértek. Egyes dunántúli területeken emiatt már síkosabbá váltak az utak, a szél már hordja a havat. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője úgy nyilatkozott, hogy éjszaka főleg a nyugati és déli határvidéken hófúvásos útszakaszok alakulhatnak ki. Mivel ilyen körülmények között a hóeltakarítás is jóval több időt vesz igénybe - hiszen a burkolatról letakarított havat a nagy erejű széllökések szinte azonnal visszahordják az útra -, a közlekedőknek érdemes utazás előtt tájékozódniuk a Magyar Közútnál.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság is arra kéri az útnak indulókat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek és elindulásuk előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási körülményekről!

20:54 - Fennakadások a közlekedésben

Szombathely (Bajdó Bettina) – Este fél kilencre megállt a havazás Szombathelyen és Vasváron is az Időkép adatai szerint. Szelestén és Celldömölkön viszont továbbra is havazik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett adatok alapján Szombathelyen 13 centiméter a hó vastagsága, a hőmérséklet továbbra is mínusz öt fok. Rábagyarmaton öt centiméteres a hólepel vastagsága, mínusz 4,4 Celsius-fokot mértek, Huszár József önkéntes észlelő adatai szerint kicsit mérséklődött a szél. Fél kilenckor Vépen a hófúvás intenzitása közepes. Az északnyugati szél élénkebben fúj, a legerősebb lökések már 68 kilométer/órásak.

Az egész Nyugat-Dunántúlon akadozik a közlekedés, azt tanácsolják, aki teheti, ne üljön autóba! Azonban a vonatközlekedésben is vannak fennakadások, a Rába InterCity például fél órás késéssel közlekedett. Az esti vonatoknál is voltak késések, akadt olyan járat, ami 45 percet is késett. Szombathelyen a helyi járatos buszok pár perces késéssel indultak.

21:50 - Korlátozások Vas megyében is

Vas megye (Bajdó Bettina) – Vas megye teljes területén narancssárga, másodfokú riasztás van érvényben az erős hófúvás veszélye miatt. Több helyen korlátozásokra kell számítani a teherforgalomban.

A havazás megállt, azonban a viharos erejű szél miatt a közlekedőknek az éjszaka folyamán is erős hófúvásra kell számítani. A megyében több helyütt is jegesek, jégbordásak a fő-és mellékutak.

A balesetek megelőzése és a közlekedők biztonsága érdekében a tehergépjármű-forgalom korlátozására kell számítani a 8638-as, a 8639-es, a 8614-es és a 8632-es számú úton Acsád, Bük, Vasasszonyfa, Tompaládony és Bő térségében. A 86-os és a 84-es számú főútvonalon a kamionforgalom továbbra is zavartalan.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kér mindenkit, hogy ne induljon útnak! Amennyiben az utazást nem lehet elhalasztani, fokozott óvatossággal közlekedjen és az elindulás előtt tájékozódjon az aktuális időjárási körülményekről!

22:23 Lezárták az útszakaszt

Csepreg, Tompaládony (Bajdó Bettina) – Határozatlan ideig lezárták vasárnap este a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek előtt a Csepreg és Tompaládony közötti útszakaszt Vas megyében. Arra kérik a járművezetőket, hogy kerüljék el az érintett útszakaszt és vezessenek óvatosan!

Szombati hóhelyzet: Fehérbe öltözött a táj Vas megyében - Szinte az egész megyében havazik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!