Hírek

2015.04.01. 08:58

Vasi asszonyok is dolgoznak a rekordméretű takarón

Nemescsó - Óriástakarót kötnek, horgolnak a Vas megyei lányok-asszonyok, amikor pedig kész lesz, minősítik, és kis takarókra bontva szétosztják nevelőotthoni gyerekek között.

Merklin Tímea

Az akciót Csobán Erika indította az internetes közösségi oldalon, nemcsak Magyarországon készülnek a darabok, küldenek Hollandiából, Amerikából, Németországból, Ausztráliából is. Már több mint kétezer darab van nála.

Nemescsóban járunk Ferenczi Katánál, ő a Vas megyei kapcsolattartó, nála kétszáz kis takaró van most, de folyamatosan gyűjti az akcióba már belépett hölgyektől, és még lehet csatlakozni.

Porkoláb Pálné Irénke és Farkas Tiborné Ilonka mutatják az óriás takaróhoz készített kockáikat.

- Nem először csinálunk ilyet, tavaly már készült egy 625 négyzetméteres takaró, akkor körülbelül 2400 kockából, közel négyszáz gyerek kapott belőle - meséli Kata. - Az idén biztosan túlszárnyaljuk ezt a méretet, mert többen vagyunk, lelkesebbek vagyunk, és a fő támogatónk háromszor annyi fonalat küldött, mint az elmúlt évben. Háromszáz kilogramm fonalat dolgozunk fel összesen, Vas megye ebből 20 kilogrammot kapott. Körülbelül 20-25 dekagramm megy bele egy kockába. Gyűjtjük is a fonalat, elfogadunk maradékokat, bontottat, sőt, megunt, újrahasznosítható kötött pulóverokat is, amiket magunk bontunk fel. Minden gombolyagot köszönünk.

Az összefogást a hölgyek egy minden gyereknek szóló pályázattal egészítik ki: az apróságok megtervezhetik álmaik takaróját, és azt ezek a kézimunkázni szerető hölgyek elkészítik, elküldik. Bárki pályázhat nem csak a nevelőotthonok lakói.

Erdősi Kati, Ferenczi Kata (az ölében kislánya, Bogi), Kelemen Kati.

Az óriástakarót nyáron Csákberényben varrják majd össze, lesz egy nap, amikor 80-100 nő egyszerre leül és varrja. Nagyon büszkék arra, hogy már van köztük egy férfi is, Kovács József. (Várnak további férfiakat is.) Annyi időre varrják össze, amíg a hitelesítő megrázogatja, ellenőrzi, hogy tényleg egyben van-e a hatalmas kötött-horgolt felület. - Guinness-rekordot szeretnének az ideivel állítani -, aztán szétszedik 2x3 kockás darabokra, hogy minél több gyerek kaphasson belőle.

Az augusztus végi óriásszövő rendezvényük nyilvános lesz, egész napos programmal, ahova mindenkit szeretettel várnak.

Erdősi Kati azt mondja, egy kockát vállalt eredetileg, de már a tizenötödiknél tart. Kelemen Kati nem különben, ő a tizediket készíti. Az anyukája bontja a pulcsikat. Ferenczi Kata már 37 kockát gyártott. Azt mondja, ki lehet tenni Nemescsóban a táblát, hogy „Vigyázat, fertőzésveszély!", mert a kötni-horgolni szerető nők biztos, hogy nem állnak meg egynél.

Porkoláb Pálné Irénke eddig hatot készített, azért jött Katához, hogy vigye a következő egy kilogrammos fonaladagot. Farkas Tiborné Ilonka főleg bont, és „mellesleg" horgol, eddig mintegy harminc darabot.

A kockaméret 50x50 centiméter. Ki-ki más mintával, színekből alkotja meg, akik összeállítják, azok ügyelnek majd arra, hogy a kockák harmonikusan legyenek, és az óriás takaró szép legyen.

A hölgyek azt mondják, nagyon szeretik csinálni, mert szívmelengető a gondolat, hogy a kezük munkájából gyerekeknek lesz takaró. A támogatás gondolata a fő motiváció, azontúl, hogy kézimunkázni is imádnak. „Ehhez nem kell agy - mondja Erdősi Kati -, a horgolás teljesen kikapcsol, pihentet." Ő mindenhova viszi magával a kockát, és amint van egy kis ideje, már horgolja is. Ha kész, újabbat kezd, beleteszi a táskájába, és minden „üresjáratnak" tűnő félórában előveszi, hogy dolgozzon rajta. Ferenczi Kata úgy fogalmaz: „a minél több gyerekmosoly a doppingszer", nem annyira a rekord az érdekes. Igyekezni fog azon, hogy az idei óriástakaróból Vas megyei intézetekbe is kerüljön, mert tavaly ide nem jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!