Hírek

2014.02.17. 17:40

Választás 2014 - Vasiak a listák elején

Megyei körkép - A választási eredménytől függetlenül már biztosan országgyűlési képviselők lehetnek április után: Ágh Péter, dr. Hende Csaba, V. Németh Zsolt. Az MSZP-től Nemény András és Szücs Gábor, a Jobbiktól pedig Bana Tibor.

Farkas Eszter

Lényegében már minden párt felállította országos listáját, amely alapján következtethetünk arra, hogy a Vas megyei képviselőjelöltek közül kik azok, akik - a választási eredményektől függetlenül - helyet foglalhatnak majd a parlamentben. Az országgyűlési képviselők száma 199, ebből 106 képviselőt egyéni választókerületben választanak meg, 93-an országos listáról jutnak be. Az a párt kaphat mandátumot, amely elérte országos összesítésben az 5 százalékos küszöböt. Országos listát az a párt állíthat, amely - legalább 9 megyében és Budapesten - legalább 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Bana Tibor

Ágh Péter a 16. helyen szerepel a Fidesz országos listáján, így biztos a helye a parlamentben. A Fidelitas elnöke, szombathelyi városi képviselő egyéniben is indul Vas megye 2. választókerületében, ahol Fehér Lászlóval, a baloldali összefogás jelöltjével küzd meg. Fehér a 137. a listán. Rába Kálmán is indul ebben a körzetben, ő a Jobbik országos listáján a 79. helyen áll. Az LMP színeiben Bogáti András indul ebben a körzetben.

V. Németh Zsolt

Az 1-es számú választókerületben indul dr. Hende Csaba, aki a 20. helyet kapta meg a Fidesz listáján, így biztos bejutó lesz. A jelenlegi honvédelmi miniszter négy éve Vas megye 2. választókerületében nyert, most a választókerületek átszabása után az 1-esben, Szombathelyen indul. Ellenfelei között van dr. Nemény András, a baloldali összefogástól. Nemény az országos listán a 38. helyet kapta. Dr. Hende Csabával szembeszáll még Balassa Péter, aki 53. a Jobbik listáján és Horváth Zoltán, az LMP jelöltje.

Nemény András

A Fidesz lista 31. helyén áll V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, Vasvár korábbi polgármestere. Az ő bejutása is biztosnak látszik. Egyéniben Vas megye 3. választókerületében indul, a körzet nagy része megegyezik a korábbi 5. választókerülettel, ahol V. Németh 1998 óta folyamatosan nyer. Eddig ismert ellenfele Wrzava Pál, a baloldali összefogásból, valamint Bana Tibor, a Jobbikból, aki pártja listáján a 18. helyet foglalja el, továbbá Baracska Péter az LMP-től.

Szücs Gábor

Tehát a választási eredménytől függetlenül már biztosan országgyűlési képviselők lesznek április után a Fidesztől Ágh Péter, dr. Hende Csaba és nagy valószínűséggel V. Németh Zsolt. Az MSZP-től Nemény András és Szücs Gábor, aki választmányi elnökhelyettesként került Nemény elé a listára, a Jobbiktól pedig Bana Tibor.

 

Ágh Péter

 

Dr. Hende Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!