Hírek

2012.07.24. 17:59

Vasúti elismerés a civil támogatónak

Nagyrákos - A Vasútért kitüntetést vehetett át a 62. Vasutasnapon Németh Istvánné Baksa Eszter polgármester.

Simon Erzsébet

A vasutas társadalom legnagyobb ünnepén, a Magyar Vasúttörténeti Parkban rendezett központi ünnepségen a hagyományos vasutas tisztavatás mellett miniszteri és vállalati elismeréseket is átadtak. A MÁV munkáját segítő civil kitüntetettek egyike Nagyrákos polgármestere, Németh Istvánné Baksa Eszter. A kis vasi falu különleges látványossággal büszkélkedhet: 2001-ben készült el a magyar-szlovén vasútvonalon a Zala folyón, illetve a folyóvölgyön átívelő viadukt. 1400 méteres hosszúságával ez Magyarország leghosszabb, Európa negyedik leghosszabb vasúti völgyhídja, amelynek megépítéséért a kivitelező építőipari nívódíjat kapott. Külön érdekesség, hogy Nagyrákos vasúti megállóhely irányában a híd rövid szakaszt követően egy alagútban, a 375 méter hosszú Zsuzsa alagútban folytatódik. A szlovén vasút magyarországi szakaszát 2010-re villamosították. Nagyrákoson szépen rendbentartott vasúti megállóhely van.
- Amikor megépült a völgyhíd, fölvállaltuk, hogy a vasútállomás környékét karbantartjuk. Hogy szép környezetet teremtsünk, cserjéket, fákat ültettünk, virágosítottunk. Magunkénak érezzük a helyet, s bár nem a falu a tulajdonos, gondos gazdái azért lehetünk. Sok turista jön a völgyhidat megtekinteni, a MÁV különvonatai is megállnak itt; fel szoktak kérni, hogy meséljek az építésről, az Őrségről. Ezért kaphattam az elismerést, ami váratlanul ért, és megható volt számomra - hallottuk a polgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!