Hírek

2009.07.08. 21:35

Vb-2010 Dél-Afrika: sztrájk a kisebb fizetésemelés miatt, csúszhatnak az építkezések

Johannesburg - Határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a dél-afrikai építőmunkások szerdán, mert nem kapták meg a korábban igényelt 13 százalékos fizetésemelést.

MTI


Sztrájkoló építőmunkások tüntetnek a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne, a Johannesburg Soweto negyedében épülő stadion előtt 2009. július 8-án. Ezen a napon a vb helyszíneit építő, fizetésemelést követelő munkások határozatlan idejű sztrájkba léptek, ami miatt késhet két stadion decemberrre előirányzott befejezése. A Soweto negyedben épülő stadion ad majd otthont a vb nyitó mérkőzésének és döntőjének. (MTI/EPA/Jon Hrusa)

A munkabeszüntetésben - amely a jövő évi labdarúgó-világbajnokság építkezéseit is érinti - közel 70 ezer ember vesz részt, a munkások érdekvédelmi szervezete pedig bejelentette, hogy addig folytatják a sztrájkot, amíg nem sikerül elérniük, hogy a vállalatok teljesítsék követeléseiket. A munkáltatók ugyanis azt mondták: 10 százaléknál többet nem tudnak emelni a dolgozók fizetésein.
   
A Dél-Afrikai Köztársaság legnagyobb, COSATU nevű kereskedelmi szövetsége teljes mellszélességgel támogatja a munkálatok leállítását, mert szerinte - bár fontos, hogy a vb miatt időben elkészüljenek a különböző építési munkálatok - nem lehet elvárni a dolgozóktól, hogy egészségtelen körülmények között, kevés fizetésért végezzék a munkájukat.
    
A sztrájk következtében késhet a johannesburgi és a Cape Town-i stadion decemberre tervezett befejezése.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!