Hírek

2013.04.11. 15:09

Védelem alatt a medvehagyma

Már tavaly is gondot okozott a tömeges medvehagyma kiásás a Táplánszentkereszt központi részén. Volt, aki egyenesen a piacra vitte az értékes zsákmányt.

Kozma Gábor

- Nem kér egy egy csokor medvehagymát? Olcsón megszámítom, csak háromszáz - szólít meg egy kofa a szombathelyi piacon. A növény levelei még nagyon fiatalok, a hosszú tél miatt ez az értékes növény is későn indult fejlődésnek. - Honnan van a hagyma? - érdeklődöm, mire a kofa láthatóan zavarba jön és el is szólja magát: - Egy közeli faluból.

(Fotó: Benkő Sándor)

Helyben vagyunk. Ez a közeli falu leginkább csak Táplánszentkereszt lehet, ahol tömegesen fordul elő a sok nyavalyára, ennek enyhítésére alkalmas növény. Jó például a vérnyomásra, a gyomorra, az emésztésre, a bélműködésre. Tulajdonképpen a fokhagyma leveles változata, de hatóanyagban jóval kevesebbet tartalmaz. A táplániak már hosszú ideje ismerik a növényt, nem is nagyon foglalkoztak vele, mígnem a helyi népművelők, élükön Meskó Krisztiánnal meglátták benne a lehetőséget.

Meskó Krisztián kolléganőjével mutatja a medvehagymás területet a parkban. Ezentúl vigyázzák (Fotó: Benkő Sándor)

- Úgy gondoltuk, a medvehagyma elviheti a falu jó hírét és kulturális programokat is építhetünk rá - mondja Krisztián, miközben végig vezet a központi, Széchenyi parkban lassan nyíló zöld szőnyegen. - Megszerveztük hát a medvehagyma fesztivált, amely igen jól sikerült. Olyan ételkülönlegességekkel is előálltunk, amelyek sokakat vonzottak ide. Kóstolhattak hagymás pogácsát, süteményt, kalácsot, szendvicset. Aztán azt vettük észre, hogy egyre több kocsi jön, majd azt, hogy némely atyafi ásóval esik neki a területnek. A hagyma, ha kiássák, ott többé nem terem. Egyikükre akkor szóltam rá, amikor a harmadik zsákot pakolta. Hova, hova? - kérdeztem. Hát a piacra - nyökögte. Nos, valamit lépni kellett, mert a parkfelújítás miatt úgyis erősen lecsökkent a terület, most pedig az egész veszélybe került.

(Fotó: Benkő Sándor)

És léptek is: a napokban jött ki az a helyi határozat, amely rendelkezik a medvehagyma védelméről. A táplánszentkereszti polgármesteri hivatal jegyzője, Családi Anita által szignált határozatban, a többi között, az áll, hogy a Széchenyi parki terület néven ismert területet, mint a medvehagyma (Allium ursium) élőhelyét, a végleges helyi védettséget kimondó önkormányzati rendelet hatályba lépéséig, de legfeljebb 3 hónap időtartamra   ideiglenesen védetté nyilvánítja. A növény levelenként, kímélő módon szedhető oly módon, hogy egy-egy tőn legalább három levél maradjon. Piacra nem gyűjthető a hagyma. Aki a határozatot megszegi azt feljelentik, büntetésre számíthat.

- A fesztivál nem marad el, április  27-én megrendezzük - mondja Krisztián.

 

Nyújtsd kisujjad, viszik a karodat: sajnálatosan igaz ez a tápláni történtekre. Amikor a helyiek a nyilvánosság elé léptek a medvehagymával, a róla elnevezett fesztiválon a belőle készült speciális étkekkel, a nem éppen mértékletes embereket is vonzották. Pár év alatt nagy károkat okoztak a haszonlesők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!