Hírek

2009.01.30. 03:27

Végleges megoldás

<b>Sombathely </b> - Mintegy kilencvenmillió forintos beruházás kezdődött el a hónap elején a megyeszékhely északnyugati részén. Május végéig át-alakítják a Minerva lakótelep csapadékvíz-elvezető rendszerét, orvosolva ezzel a több éve fennálló problémát.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

A több ütemben elvégzett munkákkal hamarosan korszerűvé válhat a megyeszékhely legfiatalabb lakótelepének csapadékvíz-elvezetési rendszere. A beruházás története közel ötéves múltra tekint vissza.

- A Minerva lakótelep útjainak és közműhálózatainak önkormányzati tulajdonba és kezelésbe vétele 2004-ben történt meg. A lakótelep csapadékvíz-hálózatát építésekor úgy alakították ki, hogy a rendszerhez nem készült rendes, végleges befogadó, hanem - ideiglenes megoldásként - egy olyan elvezető-rendszert hoztak létre, amely tulajdonképpen a talajban szivárogtatta el a lakótelepen képződött csapadékvizet - mondja Lakézi Gábor, a városfejlesztési és üzemeltetési osztály vezetője.

A rendszer hiányosságai nemcsak a lakásoknál, házaknál, hanem az áruházaknál is egyre több gondot okoztak.

A Metro áruháznál emiatt kellett egy záportározót létesíteni, amely az áruház területéről összegyűjtötte a csapadékvizet. A lakásoknál azonban ezt a megoldást nem lehetett alkalmazni, ezért a víz továbbra is rengeteg problémát okozott. Az eredetileg kiépített elvezető rendszer bizonytalanul működik, s ezért az utaknál, járdáknál egy idő után gyakorivá, mindennapossá váltak az aláázások, pangott a csapadékvíz-elvezető rendszerben a víz. Közben az önkormányzat közreműködésével folyamatosan próbálták tehermentesíteni az ideiglenes rendszert: kiépítették azt az erdő széléig, s ott létesítettek egy átemelő szivattyút, amely a túloldalra, a Stromfeld-lakótelep vízelvezető rendszerébe emeli át az itt képződő csapadékvíz egy részt. Azonban ez a megoldás is csak tüneti kezelésnek bizonyult: segítségével elkerülhetővé váltak ugyan kiöntések, ugyanakkor miden további építés tetézte a területen meglévő gondokat. A csapadékvíz elvezetésének végleges megoldása elodázhatatlanná vált: a legjobb megoldásnak az mutatkozott, hogy a csapadékvizet az úgynevezett Kupor-árokig vezetik el, ami az egykori határőr-laktanya térségében találha- tó. Az önkormányzat felvette a kapcsolatot s területen lévő gazdálkodószervezetekkel, kereskedelmi létesítményekkel, s őket is bevonták a rendszer kialakításába. Majd a közbeszerzés lebonyolítását követően, január elején megkezdődhetett a munka. Lakézi Gábor kiemelte: a beruházás során kialakított rendszer részben nyílt árkos, részben pedig zárt csapadékcsatornában vezeti majd el a területről a csapadékvizet az egykori határőrlaktanyáig, ahol a rendszert bekötik a Kupor-árokba, így végleg megoldva a lakótelep korábbi vízelvezetési gondjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!