Hírek

2015.11.14. 10:47

Végre egy finomság, amit a fogyókúrázók is ehetnek! - Mire jó a gesztenye?

Orfalu - Gyenes Csilla, a rovat fito- és apiterepauta írójaként szeretne olyan ismereteket átadni, olyan gondolatcsírákat elvetni, amelyek az olvasók számára hasznosak lehetnek a mindennapi életben.

Bajdó Bettina

A rovat cikkeinek témája annak a birtoknak a mindennapjaival foglalkozik, ahol Gyenes Csilla méhész párjával él és gazdálkodik. Ír a méhészeti termékek gyógyító hatásáról, bemutatja a védett kaszáló gyümölcsösük értékes fáit, az ehető és bajainkra gyógyírt hozó növényeit is. Nem csak bemutatja az egészségünket károsító hatásokat, de kiutat, tanácsot is ad, hogyan győzzük le a betegségeinket, hogyan éljünk teljes harmóniában a természettel.

„Ott jó élni, ahol a szelídgesztenye is megterem" – így vélekedtek egykor a rómaiak a szelídgesztenyefáról. Mivel ez a fa kedveli a csapadékosabb, enyhébb klímájú, savanyú talajú területeket, jól érzi magát hazánk dunántúli tájain, különösen az Alpokalján. A birtokunkon is van jó pár terebélyes. Már egy-két jó termő példány is ellát bennünket annyi táplálékkal, hogy képesek leszünk túlélni egy ínséges időszakot.

Termését sokféleképpen hasznosítják. A belőle készített lisztből lepényféléket, leveseket, köreteket csinálnak. A különféle allergiákban szenvedőknek, vega táplakozásúaknak tökéletes krumpli, gabonaféle és húspótló. Erjesztenek belőle pálinkát, bort és seritalt is, megfőzött magjából lekvárt készítenek. Fogyókúrázóknak tökéletes táplálék, mert alacsony a kalória- és a zsírtartalma. A magas rosttartalmának köszönhetően csökkenti az éhségérzetet, jótékony hatással van a bélműködésre. Sok benne az E-, a B-, a C-vitamin, a kálium és a magnézium.

Gyógynövény, ezért hasmenés esetén igyunk a mag héjából főzött teát és együnk magot nyersen! A leveléből készült főzet enyhítheti a köhögést, a hörghurutot, csökkenti a reumás fájdalmakat. A gesztenyemézet fogyasszuk vérszegénység, étvágytalanság, trombózis, visszértágulat, gyulladás esetén!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!