Hírek

2017.09.04. 19:20

Vérre mindig szükség van!

KÖRKÉP Nyáron megcsappantak a vérkészletek. Az elkövetkezendő időszakban a cél: megmozgatni a donorokat és feltöltekezni.

Vadas Krisztina

A nyári hónapok mindig kritikusnak számítanak - az évnek ebben a szakaszában mindig csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. Az Országos Vérellátó Szolgálat statisztikái szerint átlagosan 1600-1800 donor érkezik naponta a véradásokra, ám a nyári hónapokban ez a szám lényegesen kevesebb. Több tényezőt is említenek a visszaesés okaként: a hőség, az allergiaszezon, valamint a szabadságolások is visszavetik a véradási kedvet.

Mivel a vérmennyiséget folyamatosan egyensúlyban kell tartani az igényekkel, a vérellátó kiemelt feladatként kezeli a donorok mozgósítását a nyári időszakban. Augusztusban jelentősen megnövekedett az egészségügyi intézmények vérfelhasználása, így eléggé megcsappant az országos vérkészlet. Az Országos Vérellátó Szolgálat szerint a nagyobb mennyiségű felhasználás oka a több közúti baleset, a nyaralás közbeni sérülések. Az augusztusi statisztikák szerint az intenzív toborzás ellenére is csökkent a vérkészletek mennyisége, így most, hogy lecsengett a nyaralási szezon, még nagyobb energiát fektetnek a donorok aktivizálásába. Az országos vérkészlet szeptember eleji állása nem túl biztató. Megfelelő mennyiség mindössze a 0 Rh+, a B Rh+, az AB Rh+ és a B Rh- vércsoportú készítményekből áll rendelkezésre. Az A Rh+, a 0 Rh- és az A Rh- vércsoportokból viszont már csak éppen elég a készlet, az AB Rh- vérkészítmények mennyisége kevés. Ez is jól mutatja, mekkora szükség van arra, hogy minél több donor érkezzen a véradásokra. A vér mással nem pótolható, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat a következő napokban, hetekben fokozottan számít az önzetlen véradók segítségére, hogy megőrizhessék a vérkészlet stabilitását. A véradományokkal mind az életmentő beavatkozások, mind a tervezett műtétek, krónikus kezelések vérigényeit maradéktalanul ki tudják elégíteni.

Filipovits Rajmund (elöl) és Temmel Miklós is már huszadszor adott vért tegnap Fotó: Szendi Péter

Tegnap Szentpéterfán tartottak véradási akciót a Szombathelyi Vérellátó munkatársai. Negyedévente érkeznek a faluba, van egy jól megszokott, 10-15 főből álló közösség, akik rendszeresen járnak vért adni. De (szerencsére) mindig vannak új jelentkezők - ennek tanúi is lehettünk. Amikor ott jártunk, a 18 éves Timár Anna életében e-lőször feküdt a székbe. Mint elmondta: a családtagjai rendszeresen adnak vért, pozitív példájuk pedig őt is arra sarkallta, hogy véradó legyen. De találkoztunk olyannal is, aki éppen huszadik alkalommal állt donornak. Temmel Miklóst a barátai hívták vért adni, mostanra pedig már természetes, hogy ha ilyen akciót szerveznek a településen, akkor neki is ott a helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!