Hírek

2015.12.04. 13:33

Vesekőszaggató hullámvasút? Mindenki a körmendi bicikliúttal foglalkozik!

Körmend – A legenyhébb kritika hullámvasútként írja le az új körmendi kerékpárutat. Legalább annyian örülnek az útnak, mint ahányan kritizálják.

Bakos Ágnes

„Javaslom a körmendi képviselő-testület részére, hogy a kerékpárút ezen szakaszát is illesszék be a turista látványosságok közé!"

„Ingyen hullámvasút!"

„Vesekőszaggató"

„Indulhat a hullámbicajgás!"

„Ahogy nézem, jó lenne, ha minél előbb elkészülne az új kórházrész, mivel a mentősök nagyon leterheltek lesznek!"

„Nekem tetszik. Különleges"

„Az ország első aszfaltozott BMX-pályája!"

Ilyen, és ezekhez hasonló kritikákkal, véleményekkel van tele a körmendiek facebook-oldala, akik közzétettek fotókat az új körmendi bicikliútról, ami összeköti a várost a horvátnádaljai településrésszel.

Az tény, hogy a Rákóczi utcai szakasz egy részén nagyon meredek lejtők alakultak ki a bicikliút építésével. A sárga útburkolati jelek ráadásként kihangsúlyozzák a buckákat – tényleg látványosan hullámzik a burkolat.

Ottjártunkkor kerekezett arra Bencsics László. Minden nap használja az utat, nagyon örül, hogy új aszfalton tekerhet, biztonságosan. Kérdeztem a hullámzó szakaszról. – Valaki tud jobbat? Jobb volt, amikor a lyukacsos volt? – kérdezett vissza a körmendi biciklis. Szerinte, aki nem tud a biciklis sáv egyenes részén eltekerni, az kerékpározzon a 8-ason, az autók között. – Lépcső kellene? Az autókkal úgy menjenek be az üzletekhez? – folytatta a kérdései sorát a biciklis.

Megkeresésünkre nyilatkozatot adott ki Körmend Város Önkormányzata. A közlemény azt írja:

„A lakóingatlanok és a 8-as főút közötti szintbeli különbségek miatt egyedül a tervezett és az ezek alapján kivitelezett megoldás jöhetett szóba. A másik megoldás, a szintkülönbség „eltüntetése" többmilliárdos plusz költséget jelentett volna. Erre pedig sem lehetősége, sem pedig anyagi forrása nem volt a város vezetésének."

Vagyis a szintkülönbséghez kellett igazítani a kapukijárókhoz való odajutást, ettől lett hullámos a kerékpárút burkolata.

A közlemény kiemeli azt is: a kialakított úthálózat teljes hossza mintegy három kilométer lett, a sokat fotózott és posztolt hullámos szakasz pedig mindössze 2-300 méteres.

Az önkormányzati közlemény hozzáteszi azt is:

„Nem ez az első eset, hogy ilyen megoldást kell alkalmazni a kapukijárók miatt. Az évekkel korábban elkészült szakasznál szintén van olyan rész ahol „hullámosan" lett kialakítva a bicikliút, szintén a lakóingatlanok miatt. Azóta is kiválóan szolgálja a célját, nem történt olyan baleset, ami az út minősége miatt történt volna."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!