Hírek

2013.06.18. 08:56

Veszélyes hőség - Több a rosszullétek száma

A nagy hőség miatt a mentőkhöz körülbelül 15 százalékkal több hívás fut be. Megnő a rosszullétek száma, s több a közlekedési baleset is.

Bajdó Bettina

A napokon át tartó hőséghullám miatt az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el. A napokban napos, száraz idő várható, a napközben akár 35 fok is lehet. Az ország nagy részén 25, 26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, illetve szerdán  a déli tájakon és a Dunántúlon helyenként a 27 fokot is elérheti. A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen krónikus alapbetegségük van.

Dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének megbízott orvosigazgatója elmondta, hogy a nagy hőségben mintegy 15 százalékkal több riasztás fut be hozzájuk. A hőséggel összefüggésben vérnyomásproblémák miatt riasztják őket legtöbbször, de sokszor vonulnak idősekhez és gyerekekhez kiszáradás miatt is.

Hozzátette, hogy ilyenkor több a közúti baleset megnő a reakcióidő. A balesetek számának növekedéséhez  hozzájárul, hogy sokan vannak szabadságon, s az iskolában is nyári szünet van, többet utaznak az emberek.

Mentők gyakorlatoznak Szentgotthárdon. A nagy melegen 15 százalékkal nő a riasztások száma (Fotó: Kiss Teodóra)

- Ha valaki rosszul lesz mellettünk az utcán, fontos, hogy a segítségére siessünk - emelte ki az orvos igazgató. - Amíg a mentő kiérkezik, addig próbáljuk lefektetni úgy, hogy az alsó végtagjait polcoljuk fel. Ha szoros ruhát visel, akkor lazítsunk rajta. Fontos még, hogy lehetőség szerint árnyékos helyre fektessük az illetőt.

A nagy meleg elleni védekezésben az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, de nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet, vagy teát kell inni. A hőség idején könnyű szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét se érje direkt napsütés, egyrészt az erős UV-B sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt.

 

A hőségriadó a háziállatokat is érinti, részleteket itt olvashat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!