Hírek

2017.07.13. 17:55

Veszélyes szakaszok: íme a vasi halálutak és Szombathely kritikus kereszteződései

Nem mindegy, hogy gyalogosként, kerékpárosként vagy autósként nézzük, de az biztos, hogy mindenütt találunk mindenkire nézve balesetveszélyes szakaszokat.

Vas Népe

Számok

Vas megye útjain júliusban egy halálos kimenetelű bal-eset történt, hat ütközés járt súlyos sérüléssel, 16 balesetben pedig könnyebben sérültek meg a sofőrök, utasok. Ezeken kívül a rendőrök intézkedtek 52 olyan balesetnél, amely csupán anyagi kárral járt. A hónap "fekete napja" hetedike volt: aznap történt a halálos kimenetelű kerékpáros gázolás Szombathelyen, és volt még három súlyos és egy, könnyebb sérüléssel járt bal-eset is a vasi utakon.

A számokat a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság napi jelentésekben tette közzé, azokat összegeztük.

Vegyes képet mutat az, hogy hol történtek a balesetek: főutakon, települések belterületén. Volt vadelütés és több kerékpáros baleset is történt már júliusban.

Fritz József, az Ivánci Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke mutatta az egyik legveszélyesebb szakaszt: a Kossuth utcát
Fotó: Szendi Péter

Szombathely

A megyeszékhely útjai, utcái közül a négysávos szakaszokat emelték olvasóink: mint balesetveszélyes helyeket. Többen említették a Thököly utcát, ahol, véleményük szerint a kerékpárosok és a gyalogosok vannak veszélyben a figyelmetlen autósoktól. A rendőrségi jelentések alapján a Szombathelyen júliusban történt hét balesetből háromnál kerékpáros volt az "egyik fél". A halálos kimenetelű esetnél is: akkor a 87-es számú főút szombathelyi szakaszán sodort el egy biciklis nőt egy teherautós.

Egy másik esetnél a biciklis volt figyelmetlen: ráfordult az autóra, amelyik már éppen előzte. A harmadik esetben nem adott elsőbbséget egy autós az érkező kerékpárosnak. Olvasóink véleménye (nem reprezentatív felmérésünk) szerint a szombathelyi kerékpárosok csak ott érzik magukat biztonságban, ahol kerékpárúton haladhatnak: jó példa a Zanati út.

Veszélyesnek ítélték még a Hunyadi utcát és a Körmendi utat Szombathelyen, azokat is elsősorban a gyalogosok és biciklisek szempontjából. Például a gyalogátkelőket, ahol érdemes türelmesnek lenniük a gyalogosoknak, mert csak hosszas várakozás után engedik át őket az autósok.

Többen említették a beláthatóságot: az elburjánzott bokrok veszélyesek minden közúti kereszteződés körül.

Vad

Vas megye bármely pontján felbukkanhat vad és okozhat balesetet - ebből a szempontból nincs kimondottan veszélyes szakasz, kiemelt útvonal a megye térképén.

Júliusban (a rendőrségi napi jelentések alapján) két vadelütés történt Vasban, érdekes, hogy mindkettő 2-án, vasárnap. A 84-es számú főúton Sárvár térségében, valamint a 8718-as számú úton, Lukácsháza térségében ugrott őz autók elé. Mindkét baleset csupán anyagi kárral járt, személyi sérülés nem történt.

Észak-Vas megye

A júliusi baleseti adatok alapján kiemelt helyszín Kőszeg és Bük környéke a megye északi területein. A 87-es fő-úton és Horvátzsidány felé is történt baleset az elmúlt két hétben, valamint Csepreg környékén is volt karambol.

A térképen jól látszik, hogy itt is megoszlanak a helyszínek: Ölbő, Kenéz és Lukácsháza is szerepel.

Dél-Vas megye

Havonta kettő biztos van - így fogalmazott az Ivánc környéki műszaki mentésekről Fritz József, az Ivánci Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. Meg is mutatta a különösen balesetveszélyes útszakaszt: Iváncról Csákánydoroszló felé kanyargós is, lejtős is az út. És nem mellékesen erdősávban vezet, vagyis más a hőmérséklet és a páraviszonyok is. Nem kell ahhoz jegesnek, fagyosnak lenni a burkolatnak, hogy csúszóssá váljon.

Legutóbb július első napján történt ebben a kanyarban baleset, akkor egy zalalövői autós sodródott a bal oldali vízelvezető árokba. - Tavaly-előtt februárban két nap alatt kilenc autót kellett kihúzni - idézte fel Fritz József az ivánci kanyarról. Nem véletlen, hogy a rendőrség rendszeresen ígér traffipaxot Iváncra, a Kossuth utcába. Az sem véletlen, hogy sebességkorlátozást jelez a tábla a kanyarnál - és a megye több más pontján is érdemes odafigyelni ezekre. Nemcsak a jelzett traffipaxok miatt, hanem azért is, hogy ne bővüljön újabb pontokkal a júliusi, félhavi baleseti térkép.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

Farkas István villanyszerelő: Nekem nincs autóm, de kerékpárral gyakran közlekedem. A Vépi úton egyszer majdnem halálos balesetet szenvedtem egy figyelmetlen autós miatt. Az ütközést sikerült elkerülnöm, de még így is az árokban kötöttem ki. Az az útszakasz rendkívül veszélyes. A Zanati út ebből a szempontból sokkal biztonságosabb, ugyanis arra jóval több bicikliút található. Örülnék, ha ezekből még több lenne.

Horváth Gergely filmszakmai munkatárs: A Városháza melletti utcánál nem ismerek veszedelmesebbet. A Thököly úton lévő zebránál számtalanszor ütöttek már el gyalogost és bringást egyaránt. Ezen kívül a Körmendi úti Végállomás jelent veszélyt a járókelők számára. Ha a négysávos úton szeretnénk átkelni, előbb bizonyosodjunk meg arról, hogy valóban átengednek- e minket. Különben mi is áldozatai lehetünk egy-egy felelőtlen gyorshajtónak.

Tatár József grafikus: Véleményem szerint a város határában, a többsávos útra való kikanyarodás nem a legbiztonságosabb. Főként a parkoló elhagyása után kell nagyon körültekintőnek lenni. A másik rizikós terület a Thököly útnál van, ahol a nagy kereszteződésben a biciklisek miatt több baleset is volt már. Mindezek tetejébe szinte beláthatatlan az az útszakasz, mert a növények rontják a láthatóságot. Ezen jó lenne javítani!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!