Hírek

2013.05.22. 10:36

Veszélyes lehet a napozás

Vas megye - Nyáron az emberek nagy része barna bőrre vágyik, de a túlzott napozásnak káros hatásai is lehetnek. A többszörös leégések, túlzásba vitt napozás korai bőröregedést okoznak, hosszú távon pedig bőrrák is kialakulhat.

Bajdó Bettina

Az utóbbi években sokszor volt szó arról, hogy a napsugárzásnak milyen káros hatásai vannak, ezért az emberek nagy része tisztában van a következményekkel - tudtuk meg dr. Molnár Ildikó bőrgyógyásztól.

- A napfény a testre és a lélekre is pozitív hatással lehet - folytatta a bőrgyógyász. - A napfényből nyert D-vitamin igaz, hogy pótolható mesterséges úton is, ám az mégsem ugyanolyan. A napfényt az életből kizárni nem kell, meg kell találni az arany középutat, hogy ne legyen számunkra káros, hanem a hasznunkra váljon. Vannak olyan módszerek, amelyekkel ez elérhető. Napfény egyébként nemcsak a strandon érheti a bőrünket, hanem a mindennapi tevékenységünk közben is, például amikor elmegyünk dolgozni vagy a boltba bevásárolni. Fontos, hogy ne csak a vízparton használjunk fényvédő krémet, hanem kertészkedés, túrázás közben is. A napsugárzás igazán káros hatásai ugyanis nem azonnal jelentkeznek, hanem csak évek után.

Nyolc és tíz közötti UV sugárzás esetén tíz perc alatt bárki leéghet a tűző napon. A strandon sem ajánlott napozni 11 és 15 óra között. Grafika: Kelemen Attila

Az orvos hangsúlyozta, a bőr nem felejt, jó memóriája van. A káros hatások összegződnek, s minél idősebb valaki, annál nagyobb a kockázata a rosszindulatú bőrdaganat kialakulásának. A rák bárhol jelentkezhet, de általában ott alakul ki, ahol nagyobb mennyiségű napfény érte a testet, vagy olyan anyajegyeknél, amelyek irritációnak vannak kitéve.

- Nagyon fontos a napfényvédelem, nagy jelentőséget tulajdonítunk neki - mondta dr. Molnár Ildikó. - Már egészen kicsi korban el kell kezdeni használni a magas faktorú fényvédő krémeket. A gyerekek többször leéghetnek, s ez akár az egész életüket meghatározhatja. Ha valaki napfényre készül, akkor nem a helyszínen kell bekennie magát, hanem indulás előtt húsz perccel. Ennyi kell a hatás kialakulásához, azonban ez sem tart egész napon át. Többször be kell kenni magunkat, ha hosszan tartó fényvédelmet szeretnénk. A vízpart mellett arra is figyelni kell, hogy nagyobb a sugárzásveszély. Első alkalommal mindenképpen magas faktorú krémmel kell bekenni magunkat. Ez nem hagyható el a későbbiek során sem akkor, ha világos a bőrünk vagy sok az anyajegyünk. Ebben az esetben harmincas faktorszám alá ne is menjünk. Ha már nem első alkalommal napozunk, van egy jó alapszínünk, nem érzékeny a bőrünk, nincsen sok anyajegyünk, akkor sem érdemes 20-as faktor alatti krémet használni.


Az utóbbi időkben egyre többen tudják, hogy a melanómaszűrések mindössze pár percet vesznek igénybe és fájdalommentesek. Az orvos szerint a legoptimálisabb az lenne, ha ősztől kora nyárig mennének az emberek szűrésre, hiszen, ha elváltozást találnak, s sebészeti beavatkozásra van szükség, akkor a napfényesebb hónapokra már begyógyul a seb. Bármelyik szakrendelésre el lehet menni, csupán időpontot kell kérni. Akinek pedig a családjában volt már melanómás megbetegedés, az a napfényvédelemre mindenképpen több figyelmet fordítson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!