Hírek

2011.07.17. 17:00

Veszélyes napenergia: áramütést okozhatnak a modern rendszerek

A megújuló energiaforrások hasznosításának előtérbe kerülésével egyre többen építenek, építtetnek az épületek tetejére napelemes rendszert, vagy napkollektort. Sokan nem is tudják, hogy ezek veszélyesek is lehetnek.

Bajdó Bettina

Egyed László tűzoltó őrnagy, a szombathelyi tűzoltóság tűzoltási műszaki mentési kiemelt főelőadója elmondta, hogy a napkollektorral meleg vizet állíthatunk elő fűtéshez, fürdéshez, a napelemmel részleges, vagy teljes villamosenergia ellátást tudunk garantálni.
- A pályázatoknak köszönhetően egyre többen hasznosítják a megújuló energiaforrásokat - folytatta a tűzoltó őrnagy. - Ez tűzvédelmi szempontból is felvet bizonyos problémákat. A napelem felől érkező egyenáramú feszültség nagysága például 181,6 Volt, 60 Volt felett azonban már fennáll a halálos áramütés veszélye. Emiatt nappal a napelemeket ajánlott takarni, s nem árt felhívni a figyelmet feliratokkal a nagyfeszültségre. Nyest, patkány megrághatja a napelemtől elvezetett elektromos vezetékeket éjjel, emiatt a fény hatására rövidzárlat és tűz is keletkezhet. Az állatok rágása ellen fém gégecső szerelésével védekezhetünk, s lángálló vezetékeket is alkalmazhatunk. Ha a napelemek megsérülnek, az érintésük áramütést okozhat. Bizonyított az is, hogy napelemes rendszer telepítése után az épületet nagyobb valószínűséggel érheti villámcsapás is. A napelem modulok égésekor pedig mérgező gázok, gőzök szabadulnak fel.

A tűzvédelmi szakembernek az az érzése, mint a városokra jellemző panelépületek hőszigetelésénél volt évekkel ezelőtt. Sokáig a tűzoltóságot, mint szakhatóságot nem vonták be, mert a jogszabály nem írta elő. Ma már ez az ismétlődő panelépület tüzek miatt nem így van. A szakember szerint ezért érdekes, hogy egy elektromos áram előállítására alkalmas rendszernél bejelentési kötelezettség sincs semmilyen hatóság, vagy hivatal irányába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!