Hírek

2016.09.06. 19:12

Vigyázzunk a mustgázzal! Nagy bajt okozhat.

Megyei körkép – Az ősz a szüret és a borkészítés időszaka, jellemző veszélyforrása a mustgáz, hívja föl a lakosság figyelmét az óvintézkedésekre a vasi katasztrófavédelem.

Vas Népe

A mustgáz a szőlő levének erjedése során keletkező szén-dioxid. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a levegőt kiszorítva, a padlótól tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotba kerül, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik.

Fotó: By Keirn OConnor - originally posted to Flickr as Oak Wine Cellar, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4145863

A gáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okoz. A balesetek szellőztetéssel, szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetők. Sem a gázálarc, sem a gázmaszk nem nyújt védelmet mustgáz ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!