Hírek

2014.04.13. 15:15

Virágkapuk alatt - Lezajlott a 25. Savaria Floriadae

Szombathely - Idén először országos kerttervező versennyel is kibővítették, gazdagították a Fiatal Virágkötők Savaria Floriadae Versenyét.

Merklin Tímea

Molnár Eszter a kiállítás legrégebbi résztvevője, már a 25 évvel ezelőtti versenyen is itt volt (Fotó: Horváth Csaba)

A negyedszázadot megért verseny eredményhirdetésén rendezett kiállításon számos illatos, kreatív ötletet láttunk, a művészi hajlamú, tehetséges ifjak meglepő tárgyakat is építettek be virágkompozícióikba a motortól a magassarkú cipőkön át a mentőövig.

Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében kiemelte: A szakma jövője mindig onnan látható, hogy mit tesznek a fiatalok. Itt most bemutatják, milyen nagyot alkottak. Minden kompozíció egyéni, komoly esztétikai élvezetet nyújt. Nemcsak virágainkra, parkjainkra is büszkék vagyunk.

Riedlinger Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője visszapillantott az elmúlt 25 évre: 1990-ben rendezték meg először ezt a versenyt, akkor még dísznövénykertészetet lehetett tanulni a Hermann Ottó iskolában, a virágkötészet modulként, de hangsúlyozottan működött. 1998-ban vált önálló szakmává. Kifejtette továbbá, hogy Szombathelyen rengeteg jó ember van (mert aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet , és itt úgy látszik sokan szeretik a virágot), és hosszú a támogatók listája a virágkötők egyesületétől Szombathely városán és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán át a Vidékfejlesztési Minisztériumig. 25 év alatt sokat változott a verseny, országos kiterjesztésből nemzetközivé lett, lényege, hogy a diákok összemérhessék tudásukat máshol lakó, más intézményekben tanuló diákokéval hangsúlyozta Hodvogner Csaba, a Herman Ottó Szakközépiskola igazgatója.

A verseny eredményhirdetését egy délutánba nyúló, divatbemutatót is magába foglaló, zenés kulturális műsorba építették a szervezők.

A Candy Man formabontóan témát a virágkötészeti versenyen a szombathelyiek oldották meg a legmagasabb színvonalon, vitték az első három helyezéseket.

Álom ajándékcsokor kategóriában 1. Laposa Loretta, 2. Kósa Nóra, 3. Németh Hanna, Varga Angéla (Karva). Boldogságkapu kategóriában 1. Laposa Loretta, 2. Pintér Evelin, 3. Kósa Nóra. Padlópárna kategóriában 1. Kósa Nóra, 2. Laposa Loretta, 3.Máté József (Budapest). Egyéni összetettben 1. Laposa Loretta, 2. Kósa Nóra (ők különdíjat is kaptak), 3. Pintér Evelin.

Az I. savaria Parcum Fiatal Park- és kertéptíők Versenyén 1. Tóth Fanni , 2. Batári Csilla Noémi, 3. Bodza Boglárka. Itt a harmadik helyezett szombathelyi.

Csapatversenyben a herman ottó Szakközépiskola lett az első. Különdíjat kapott a legjobb műszaki tartalommal rendelkező versenymunka, amelyet Mészáros Márk készített, aki szintén hermanos .

A kiállításon Molnár Eszterrel és alkotásával is találkoztunk, aki a legrégebbi szombathelyi résztvevő, mivel már a 25 évvel ezelőtt először megrendezett versenyen is itt volt. Most a lánya annyi idős, mint ő volt akkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!