Hírek

2012.12.08. 15:19

Vissza a szénbányába?

Szombathely – A minisztérium szerint megoldást jelentene, ha újra megnyitnák a hazai szénbányákat, hangzott el pénteken a Megyeházán tartott energiafórumon.

Vadas Lucia

Nemzetstratégiai kérdésről van szó, hangsúlyozta köszöntőjében Harangozó Bertalan kormánymegbízott, majd kifejtette: a magyar társadalom és a gazdasági szereplő teljesítőképességét és energiaigényét, valamint a fenntarthatóság szempontjait egyaránt figyelembe véve olyan energiapolitikát kell folytatni, amely, ha csökkenteni nem is képes az ország kiszolgáltatottságát, de legalább tartsa meg ezen a szinten.

Dr. Toldi Ottó, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkárságának főosztályvezető-helyettese korábbi főnöke, dr. Holoda Attila helyettes államtitkár helyett volt jelen a fórumon, miután a programban eredetileg szereplő Holoda időközben lemondott – úgy tudjuk, ennek hátterében a döntéseket előkészítő szakmai egyeztetések hiánya áll.

A Nemzeti Energiastratégia – amelynek alapján a minisztériumban most készül a távhőfejlesztési, az erőmű-fejlesztési és az ásványvagyon- és készletgazdálkodási cselekvési terv – megalkotásakor kiinduló pontot jelentett, hogy a fosszilis készletek ugyan kifogyóban vannak, de a stratégia időtartama alatt ez még nem következik be.

Magyarország nem lehet független energiastratégiailag, de efelé haladni lehet, emlékeztetett Toldi Ottó. Ennek lehet az energiahatékonyság és a megújuló források arányának fokozása, a biztonságos atomenergia-felhasználás, a kapcsolódás az európai energia-infrastruktúrához, valamint a hazai szén- és lignitvagyon, illetve szénhidrogén készletek környezetbarát hasznosítása.

Ma Magyarországon az energiaszükséglet 62 százalékát fedezzük fosszilis energiahordozók importjából. Megoldást jelenthetne a szénbányák újbóli megnyitása, jelentette ki a főosztályvezető-helyettes. Az ezekből származó szén fedezhetné az ország villamos energiaigényének 40 százalékát. Ha a feketeszénnel lakossági használatra számolunk, az energia előállítási költsége csak negyede-ötöde annak, mint amit ugyanolyan fűtőértékű gázért fizetünk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!