Hírek

2009.11.01. 00:06

Visszanyal a Jobbik-fagyi és a polgári tábort veszélyezteti - Kövér László elemez

A radikális Jobbik igazi veszélyt, fenyegetést a polgári, jobbközép táborra jelent - erről Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke beszélt a Magyar Nemzetben szombaton megjelent interjúban.

MTI

Az ellenzéki politikus szerint a jelenlegi nemzetközi erőtérben és "a történelmünk legsúlyosabb válsága" közepette kifejezetten árt a jobbikos radikalizmus térnyerése. Úgy fogalmazott: "minden, a Fidesz helyett a Jobbikra leadott szavazat a jövő esélyét gyengíti". Szerinte bár az első pillanattól kezdve a szocialistáknak látszott az érdekeit szolgálni a Jobbik működése, de "a fagyi visszanyalt" és a júniusi EP-választáson a Jobbik megverte az MSZP-t a hagyományos észak- és kelet-magyarországi fellegváraiban.
   
Kövér László szerint az MSZP összeomlása független a Jobbik fellépésétől, "a radikális párt ugyanakkor ügyesen, bizonyos tekintetben profi módon használta ki az egyes országrészekben már szinte elviselhetetlen problémák nyomását". Leszögezte azonban, hogy a Jobbik egyszerű válaszaival szemben a megoldásokat, amelyek szerinte korántsem lesznek egyszerűek, csak a Fidesz nyújthatja az emberek gondjaira.
   
Kövér László arra a kérdésre, hogy hányan lesznek újra a tavaszi választásokon jelöltek a jelenlegi parlamenti képviselők, illetve választókerületi elnökök közül, azt mondta: a jelenlegi választókerületi elnökök túlnyomó része az lesz. Hozzátette: a 2010-ben felálló jelöltjeik mintegy fele ma is egyéni kerületi vagy listás országgyűlési képviselő, a fennmaradó másik felének jelentős része polgármester vagy megyei közgyűlési elnök.
   
Molnár Oszkár edelényi polgármesterrel kapcsolatban kérdésre válaszolva azt mondta: ő nem tartozik azon választókerületi elnökök közé, akik jártak volna már meghallgatáson. Hozzátette: a napokban dől el, hogy a helyi választókerületi szervezet kit jelöl Edelényben és körzetében.
   
Ugyancsak kérdésre, miszerint a Fidesz szövetségi rendszerébe tartozó KDNP, Nemzeti Fórum, Fidelitas, Lungo Drom vagy a kisgazdák politikusai várhatóan milyen mértékben kapnak bizalmat a polgári tábor aspiránsai között, azt mondta: a mostanihoz hasonló reprezentáció lehetőségét meg kell, hogy kapják. A szövetségeseink soraiból számos egyéni képviselőjelölt is kikerül - tette hozzá azzal, hogy az országos és megyei képviselő-jelölti listát jövő év elején szándékoznak összeállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!