Hírek

2016.12.02. 19:17

Visszatérne a szombathelyi közéletbe Mérei Tamás

Szombathely – Tisztázódott az ellene felhozott vádak alól – mondta Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar korábbi igazgatója. Sajtótájékoztatón beszélt a hűtlen kezelés vádjáról és arról, hogy visszatérne a közéletbe.

Bakos Ágnes

– Két évvel ezelőtt a szimfonikus zenekar gazdálkodásában adminisztrációs hibák merültek fel, amelyeket én magam jeleztem egyébként a fenntartó számára. Ezt követően, azt kell, hogy mondjam, hogy a helyzet nem megfelelő értékelése miatt, egy feljelentés született ellenem, amelyben költségvetési csalás, számviteli fegyelem megsértése és hűtlen kezelés szerepet, mint vádpontok – emlékeztetett Mérei Tamás.

2015. január közepén kezdődött belső vizsgálat a Savaria Szimfonikus Zenekar gazdálkodásáról, majd két héttel később elbocsátották Mérei Tamást.

Egyébként korábban munkaügyi pert indított a zenekarvezető, amely számára kedvezőtlen ítélettel zárult.

A hűtlen kezelés ügyében azt mondta:

– Mára kiderült az igazság, a fent említett bűncselekmények közül egyik sem valósult meg, a nyomozóhatóság bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet. Vagyis a kérdés nem került bírói szakaszba, nem lettem vádlott, nem kellett védekeznem, hanem a nyomozás során megszüntető határozat született.

Kiemelte: – Pénzt senki „nem vitt haza", költségvetési értelemben nem keletkezett hiány. A zenekar gazdálkodásával a NAV felé minden rendben volt, ezért is folyósították évente a visszaigényelt áfát-t, amit mindig egy vizsgálat előzött meg – szögezte le.

Arról is beszélt, hogy a feljelentésben szerepelt 153 millió forintban nem volt benne több bevétel sem, amely kisebbítették volna az összeget. Például az akkor már szerződésekkel biztosított, de még ki nem fizetett NKA-támogatás, a miniszteri keretből származó támogatás, szponzori pénzek, áfa-visszatérítés – sorolta. Közben a még meg nem valósult, a szezon végéig esedékes kiadásokat tartalmazta az összeg – tehát az adott időszak várható bevételei nélkül.

Mérei Tamás beszámolt arról, hogy az elmúlt két évben igyekezett visszavonulni a közélettől, senkinek nem akarta rontani a jó hírét, azzal, hogy vele látják – ezt mondta. Most viszont, miután lezárult az ügy, szeretné folytatni közéleti tevékenységét, elsősorban a „Csodák márpedig vannak" Alapítvány működését említette. Szeretne Szombathely javára válni, ennek megtalálni a módját – így fogalmazott.

Kerestük a zenekart fenntartó szombathelyi önkormányzatot is az ügyben, de a városháza sajtókommunikációs munkatársa azt jelezte, hogy nem kívánják kommentálni az elhangzottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!