Hírek

2013.02.27. 06:32

Házakat öntött el a folyó Körmenden

Összeér a Rába és a Csörnöc, több tíz hektárnyi terület került víz alá a Rába körmendi szakaszán. Az áradás lakóépületeket is elért, volt lakás, ahová be is tört.

Kupi Györgyi

A körmendi Halászcsárdánál lévő hídon délben már nem engedik át a forgalmat, még gyalog sem lehet átkelni a betonkockákkal súlyozott hídon. A gáttal és nyúlgáttal védett területekről még nézelődni jönnek a lakók, a folyó túlpartján viszont vízben állnak a házak.

Ottjártunkkor a helyiek még nem tudták, mikor tetőzik a folyó.  A katasztrófavédelmi igazgatóság közleménye szerint a város mélyen fekvő részén, a Rábától délre eső ártéren három lakóházat öntött el a víz, a helyi tűzoltók három felnőttet és négy gyermeket mentettek ki.

Tűzoltó ment ki egy gyereket egy árvíz által elöntött lakóházból Körmend mélyen fekvő részén, a Rába folyótól délre eső ártéren 2013. február 27-én. A folyó ezen szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. (MTI Fotó: Varga György)

 

A körmendi Halászcsárdával szemben, a  parthoz közeli épületeket teljesen körbevette a Rába. Az egyik ház tulajdonosa gumicsizmában lábal kifelé,  egyre tovább tart partot érni. Telefonon hívják: "Mostvagyunk elegen, a bútorok már blokktéglákon,    még nem ért be a házba a víz" - mondja Polgár Zoltán.

Barátokkal indul homokzsákért, hozzájuk ugyanis senki se vitt. Rövid tanácskozás a védekezés helyi erőivel a hídnál, ha visszajött a traktor - most épp a tyúkoknál van, eleséggel visz nekik homokzsákot.  Saját kocsijukkal már nem tudnának bemenni.

Nem  az első eset, hogy eláznak - mire a fotós kollégával visszamentek a házba, éppen bent volt a víz - 2009-ben pedig fél métert mértek a lakásban. Akartak is építeni egy ötvencentis betonkerítést, zsilipes kapukkal (van rá technológia), de a hatóságok nem engedik, mondván nem lehet az árterületet szűkíteni (ugyanezek a hatóságok adták ki az építési engedélyt erre a területre azzal, hogy a legmagasabb árvíz - a '69-eshez mérték  - sem veszélyezteti a lakóépületet).

Öt lakás  és garázsok épültek ide a közelmúltban, odább  régebbi házak állnak.

Valóban extrém a helyzet, ritka az ekkora víz.  Polgárékat csak az bántja, hogy nem hagyják, hogy megoldják a problémájukat. A védelemmel sincsenek megelégedve, senki nem szólt nekik, hogy ekkora víz jön, ahogy ottjártunkkor sem tudták (a hivatalos emberek sem) hogy minek néznek még elébe.   Egyedül a rendőrök kopogtak be hozzájuk. Néhány hónapja a házuk előtt gyakorlatoztak a katasztrófavédelmisek: műanyag fóliát terítettek le, rá  kavicsot (amit Polgáréktól kértek), kavicsra fóliát, éjjel tizenegyig járt a markoló. Szárazon kiválóan működött  mondja Polgár Zoltán. Most úgy érzi, vízben hagyták őket.

 

 

 



18:00 - A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összefoglalója

A katasztrófavédelem és a vízügy szakemberei átcsoportosították a rendelkezésre álló erő- és eszközállományt Körmend térségébe. 
A védekezési feladatokat a Veszélyhelyzeti Központ koordinálta. 

Az Őrség Mentőcsoport Egyházasrádócon, Csörötneken, Kondorfán és Csákánydoroszlón hajtott végre zsákolási-szivattyúzási feladatokat, majd átcsoportosításra kerültek Körmendre, ahol megerősített létszámmal és további technikai eszközökkel, összesen 30 fővel 10 technikai eszközzel a 86-os főút védelmét látják el, valamint a régi Rába-híd súlyozásában vesznek részt. Körmenden védekeznek továbbá a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei, köztük a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség állománya, a vízügyi igazgatóság szakemberei, a városgondnokság dolgozói, és a körmendi közbiztonsági referens.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, mint a megyei védelmi bizottság katasztrófavédelmi elnökhelyettese, valamint a Körmendi Járási Védelmi Bizottság elnöke Csákánydoroszlón, majd ezt követően Körmenden tartott szemlét. A helyszínbejáráson tájékozódtak a védekezési munkákkal, vízállással kapcsolatosan.

Ülésezett a Szombathelyi Helyi Védelmi Bizottság, és rendkívüli ülést tartott a Körmendi Helyi Védelmi Bizottság. Az körmendi ülésen többek között arról is határoztak, hogy Magyarszecsőd és Molnaszecsőd polgármesterei készüljenek fel a védekezésre.
Körmend mélyen fekvő részén, a Rába folyótól délre eső ártéren három lakóházat öntött el a víz, a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egységei összesen három felnőtt és négy gyermek kimenekítését hajtották végre, akik ideiglenesen rokonoknál szálltak meg.

A mai napon éjféltől 18:00-ig 15 településen volt szükség helyi vízkár miatti belterületi védekezésre. A katasztrófavédelem részéről 39 fő hivatásos és 27 fő önkormányzati tűzoltó vett részt a védekezési munkában. Tíz önkéntes tűzoltó egyesület 54 fővel zsákolási-szivattyúzási feladatokat látott el (Rádóc, Ják, Horvátzsidány, Sorkifalud, Kondorfa, Szentpéterfa, Vát, Őriszentpéter, Peresznye, Csörötnek). Az Őrség Mentőcsoport 30 fővel és 10 technikai eszközzel, a polgárőrség 42 fővel és 5 technikai eszközzel hajtotta végre a feladatokat, továbbá közel 100 helyi lakos segítette a védekezést. Ez idáig mindösszesen 20 lakóházat védtek meg a víztől.

A katasztrófavédelem 18 órai tájékoztatása az aktuális helyzetről:

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint Körmendnél a délutáni órákban tetőzött a Rába. A vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem a polgárőrség bevonásával folyamatos figyelőszolgálatot tart a kockázati helyszíneken.  

A védműépítés befejeződött a 86-os főúton, a Szarvas-csárdánál, és megindult a forgalom. 

A védekezésben résztvevők ellátásáról az önkormányzatok gondoskodnak.

Minden önkormányzati tűzoltó-parancsnokságon a tartalék szereken 6-6 fő, összesen 30 fő áll készenlétben, valamint szükség esetén más rendvédelmi szervek is alkalmazhatók. 

Magyarszecsőd és Molnaszecsőd térségében felkészültek az áradásra, megelőző védekezésként 2.000 homokzsákot töltöttek meg.
Vas megye területén 13 lezárt útszakasz van, és 4 szakaszon kell félpályás útzárra, útszűkületre számítani.

 

 

12:00 - A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság másodfokúra minősítette vissza az árvízvédelmi fokozatot a Rába folyó szentgotthárdi szakaszán, Körmendnél továbbra is fenntartják a harmadfokú készültséget - tájékoztatott Balogh Nikoletta. megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Csákánydoroszlón 16 veszélyeztetett lakóház bevédése megtörtént, 40 fő és 5 technikai eszköz vett részt a munkálatokban. Itt megkezdődött az apadás.

Egy kutya úszik az árvízben Körmend mélyen fekvő részén, a Rába folyótól délre eső ártéren 2013. február 27-én. A folyó ezen szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. (MTI Fotó: Varga György)

Az Őrség Mentőcsoport Egyházasrádócon, Csörötneken, Kondorfán és Csákánydoroszlón hajtott végre zsákolási-szivattyúzási feladatokat, majd átcsoportosításra kerültek Körmendre, ahol megerősített létszámmal és további technikai eszközökkel, összesen 30 fővel 10 technikai eszközzel a 86-os főút védelmét látják el, valamint a régi Rába-híd súlyozásában vesznek részt. Körmenden védekeznek továbbá a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei, köztük a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség állománya, a vízügyi igazgatóság szakemberei, a városgondnokság dolgozói, és a körmendi közbiztonsági referens.

Ezen túlmenően védekezés van folyamatban Körmend térségében a Szarvas-csárdánál és Magyarszecsődön, valamint a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Sorkifaludon és Rábatöttösön vesz részt a védekezésben. Vízszivattyúzási feladatokat hajtanak végre a Kőszegi és Vasvári Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságok, valamint a Horvátzsidányi, Sorkifaludi, Peresznyei, Szentpéterfai, Jáki Önkéntes Tűzoltó Egyesületek a vízzel veszélyeztetett településeken.

Körmend mélyen fekvő részén, a Rába folyótól délre eső ártéren három lakóházat öntött el a víz, a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egységei összesen három felnőtt és négy gyermek kimenekítését hajtják végre.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, mint a megyei védelmi bizottság katasztrófavédelmi elnökhelyettese, valamint a Körmendi Járási Védelmi Bizottság elnöke Csákánydoroszlón, majd ezt követően Körmenden tartott szemlét. A helyszínbejáráson tájékozódtak a védekezési munkákkal, vízállással kapcsolatosan.Délelőtt rendkívüli ülést tart a Körmendi Helyi Védelmi Bizottság. Az ülésen többek között arról is határoztak, hogy Magyarszecsőd és Molnaszecsőd polgármesterei készüljenek fel a védekezésre.

 

09:00 - A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint éjszaka tetőzött a Rába Szentgotthárdnál, és Csörötneknél, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a folyó körmendi szakaszán. Az éjszaka folyamán figyelőszolgálatot láttak el a vízügyi igazgatóság szakemberei.

A katasztrófavédelem és a vízügy szakemberei átcsoportosították a rendelkezésre álló erő- és eszközállományt Körmend térségébe - tájékoztatott Balogh Nikoletta, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Az Őrség Mentőcsoport kedd este Magyarlakon, Szakonyfaluban védett meg lakóházat a víztől, Szentgotthárdon megerősítették az önkormányzati védműveket, Kondorfán egy átereszt megbontását és helyreállítását hajtották végre. Jelenleg Csörötneken és a 86-os főút mellett Körmendnél látnak el homokzsákolási és szivattyúzási feladatokat.

Az Őrség Mentőcsoporton túl jelenleg is dolgozik a Sorkifaludi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, akik szivattyúzási munkát végeznek a településen.

A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 1000 homokzsákot szállít Rum-Zsennye-Rábatöttös térségébe. Továbbra is koordinálja a védekezési feladatokat a Veszélyhelyzeti Központ. A leginkább veszélyeztetett településeken hivatásos katasztrófavédelmi tisztek, mint összekötők koordinálják a feladatokat.

A katasztrófavédelem szerda reggelig több mint 20.000 homokzsákot használt fel a védekezésre és 15 nagyteljesítményű szivattyút telepítettek.

Szerda reggel rendkívüli ülést tart a Körmendi Helyi Védelmi Bizottság, ahol a védekezési feladatok egyeztetésére kerül sor.

 

Teljes útzárral érintett útszakaszok a megyében:

- 8712-es számú úton, a 0+735 és a 4+913 kilométerszelvény között, a Ják és Balogunyom közötti útszakaszon.

- 7456-es számú úton, a 0+000 és a 5+860 kilométerszelvény között, a Farkasfa és Orfalu közötti útszakaszon.

- 7452-es számú úton, a 1+840 és a 3+360 kilométerszelvény között, a Csákánydoroszló és Kemestaródfa közötti útszakaszon.

- 7452-es számú úton a 3+650 és a 5+350 kilométerszelvény között, a Vasalja és Kemenestaródfa    közötti útszakaszon.

- 8708-as számú úton, a 7+100 kilométerszelvénytől a határátkelőig, a Körmend és Pinkamindszent közötti útszakaszon.

- 74172-es számú úton, a 0+000 és a 2+700 kilométerszelvény között, a Csákánydoroszló és Felsőmarác közötti útszakaszon.

- 7453-as számú úton, a 15+800 és a 17+ 100 kilométerszelvény között, a Csörötnek és Rönök közötti útszakaszon a 8-as számú főútig.

- 7454-es számú úton, a 0+500 és a 3+900 kilométerszelvény között, a Csörötnek és Vasszentmihály közötti útszakaszon.

- 7445-es számú úton, a 0+400 és a 4+380 kilométerszelvény között,  a Molnaszecsőd és Katafa közötti útszakaszon.

- 7451-es számú úton a 27+800 és a 31+260 kilométerszelvény között, a Csákánydoroszló és Ivánc közötti útszakaszon.

- 7446-as számú úton, a 7+700 és a 10+573 kilométerszelvény között, a Halogy és Csákánydoroszló közötti útszakaszon.

- 8703-as számú úton, a 4+700 és a 4+520 kilométerszelvények között, a Sorkifalud és Gyanógeregye közötti útszakaszon.

- 87107-es számú úton, a 0+000 és a 3+323 kilométerszelvény között, Csákánydoroszló térségében.

Félpályás útzárral érintett útszakaszok a megyében:

- 8611-es számú úton, a 32+ 800 és a 32+950 kilométerszelvény között, a Kenyeri és Vönöck közötti útszakaszon.

- 8452-es számú úton, a 7+900 és a 9+500 kilométerszelvény között, az Ostffyasszonyfa és Csönge közötti útszakaszon.

- 8458-as számú úton, a 9+130 és a 9+300 kilométerszelvény között, illetve a 7+130 és a 7+150 kilométerszelvény között, Bögöt térségében.

- 8451-es számú úton, a 14+000 és a 14+100 kilométerszelvény között, illetve a 6+300 és a 6+330 kilométerszelvény között, Ostffyasszonyfa térségében.

- 7461-es számú úton, a 1+300 és a 2+800 kilométerszelvény között, a Rátót és Rábagyarmat közötti útszakaszon.

- 8713-as számú úton, a 5+700 és a  5+740 kilométerszelvény között, Nárai belterületén útszűkület.

- 8639-es számú úton a 8+000 és a 8+200 kilométerszelvény között, Vasasszonyfa térségében útszűkület van

Sebességkorlátozással érintett útszakaszok:

- 8707-es számú úton, a13+050 és a 13+750 kilométerszelvény között 60 km/h-ás, majd 40 km/h-ás sebességkorlátozás.

- 7442-es számú úton a 11+000 és a 12+000 kilométerszelvény között 60 km/h-ás, majd 40 km/h-ás sebességkorlátozás.

- 7444-es számú úton 1+900 és a 2+000 kilométerszelvény között 60 km/h-ás, majd 40 km/h-ás sebességkorlátozás.

- 89-es számú főúton a 8+800 és a 9+400 kilométerszelvény között 60 km/h-ás sebességkorlátozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!