Hírek

2015.09.13. 15:17

Vizet és almát kaptak a migránsok az utcán – A polgármester köszöni a körmendiek hozzáállását

Körmend – Vasárnap délután két busznyi, mintegy száz illegális migráns indult útnak Körmendről. Velük együtt három nap alatt körülbelül ezer menekült haladt át a városon.

Bakos Ágnes

– Free? - azt kérdezték a 8-as főúton gyalogló migránsok, szabad-e elvenni az almából és az ásványvízből, amit valaki kikészített nekik vasárnap délután. Körmend belterületén, a Liszt Ferenc utca végén várta egy gondosan összekészített ládányi alma és egy rekesz másf ásványvíz az arra járókat – feltehetően a menekülteket.

Fotó: a szerző

Nem újdonság már, hogy erre járnak illegálisan hazánkba érkezett menekülők.

Csak vasárnap mintegy félezren, a délutáni hullámban körülbelül százan indultak a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában kialakított regisztrációs pontról Ausztria felé.

Kisgyerekes anyuka kérdezte a menetet biztosító rendőröktől, hogy van-e lehetősége taxit hívni, miután megtudta, hogy még kilométereket kell gyalogolnia az óvodás korú kicsikkel az osztrák határig.

A vasárnap Körmenden átvonult menekültekkel együtt - a sátortábor csütörtöki felállítása után, péntek reggel érkezett első csoport óta - körülbelül ezren jártak a városban.

Dr. Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a gyakorlat továbbra is az, hogy megérkeznek buszokkal, esznek, isznak, pihennek egy keveset és indulnak tovább. Nem időznek sokat a körmendi táborban.

Körmend megbirkózik a feladattal – közölte Bebes István. Körmend polgármestere vasárnapi sajtóközleményében tisztázta: komoly tévhit, hogy akár a polgármester, akár a város vezetése megakadályozhatta volna a tábor felállítását. Kiemelte: a város vezetése meg fog birkózni ezzel a feladattal is.

– Láthatjuk, hogy milyen súlyos helyzet alakult ki országszerte a bevándorlók hatalmas száma miatt. Néha bizony szolidaritást kell vállalnunk az ország más településeivel és osztoznunk kell a magyar nemzetre nehezedő terheken.

– Az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, hogy sem a közbiztonságban, sem a köztisztaságban, sem pedig a közlekedésbiztonságban nem történt egyelőre negatív változás – emelte ki a polgármester. – A város vezetése, valamint az illetékes hatóságok pedig minden megtesznek azért, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Bebes István köszöntet mondott a rendőrségnek, amiért szakszerűen és kellő empátiával végzi a munkáját. Mint írta: dicséret és köszönet illeti a rendészeti iskola vezetését, amiért ilyen rendezett körülményeket alakított ki, valamint dicséret és köszönet illeti azokat az önkéntes segélyszervezeteket, akik példát mutatnak emberségből.

A legnagyobb dicséret azonban a körmendi lakókat illeti meg, hiszen a legtöbbjük türelemmel és megértéssel viszonyul a kialakult helyzethez. Kérem őket, hogy a továbbiakban is ilyen hozzáállást tanúsítsanak és akkor ismét bebizonyítjuk, hogy Körmend egy jogkövető, felelős, összetartó település – hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!