Hírek

2009.08.04. 07:29

Vízitragédiák: átfogó ellenőrzés a strandokon

Megyei körkép - Az elmúlt napok tragédiái miatt a hatóságok úgy döntöttek, összefognak, s közösen ellenőrzik a fürdőhelyeket. Legtöbbször ugyanis emberi mulasztás okoz tragédiát. Ellenőrzik, hogyan kezelik a vizet, s hogy az öltözők megfelelnek-e az előírásoknak

Bajdó Bettina

Tavaly összesen 168 ember vesztette életét a hazai vizekben. Múlt héten egy újpesti élményfürdőben egy kilencéves kisfiú esett a hullámkeltő berendezés turbinalapátjai közé, Siófokon pedig egy négyéves kisfiú fulladt meg a medencében. A hatóságok úgy döntöttek, összefognak, s közösen ellenőrzik a fürdőhelyeket. A fürdőkben, strandokon ugyanis legtöbbször emberi mulasztás okoz tragédiát. Hét hatóság együtt, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) irányításával minden eddiginél szigorúbban ellenőrzi a strandokat.

Dr. Fehér Katalin regionális tisztiorvos elmondta, hogy tegnap délelőtt kaptak tájékoztatást az ellenőrzés menetéről.

- Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség munkatársaival és a fogyasztóvédőkkel közösen megyünk ellenőrizni - folytatta a tisztiorvos. - Valószínű, hogy hét közepén már el is indul a közös kontroll. Egyébként a munkatársaink folyamatosan járják a strandokat és fürdőket, s megnézik, hogy betartják-e az előírásokat.

Az ÁNTSZ munkatársai ellenőrzik például, hogy hogyan kezelik a vizet a fürdőkben, az öltözők, zuhanyzók, lábmosók megfelelnek-e az előírásoknak, van-e elsősegélynyújtó hely, illetve betartják-e a közegészségügyi előírásokat. Ezek között szerepel például, hogy a közfürdő szolgáltatásait igénybe vevők egészségének és testi épségének védelme érdekében a közfürdőt nem látogatják-e lázas, fertőző gyomor- és bőrbetegségben szenvedő betegek, vagy ittas állapotban levők. Ha a szakemberek hiányosságot találnak, akkor felhívják az üzemeltető figyelmét a hiba kijavítására, ám amennyiben ennek nem tesz eleget a tulajdonos, szabálysértési eljárást indítanak ellene, s bírságot is fizethet.

Tatai Péter, a Szova Zrt. szolgáltatási osztályvezetője elmondta, hogy nagyon szigorú előírások vonatkoznak a strand üzemeltetésére, s az ÁNTSZ szakemberei folyamatosan vizsgálják, hogy eleget tesznek-e ezeknek.

- A fürdőben szerencsére csak kisebb balesetek fordultak eddig elő - hangsúlyozta az osztályvezető -, horzsolásokkal, kisebb vérző sebekkel, napszúrás gyanújával keresik fel a fürdőzők az elsősegélynyújtó helyünket. A strand dolgozói közül tízen részt vettek már elsősegélynyújtó tanfolyamon, így mindig van olyan a fürdőben, aki tud segíteni a sérülteknek. A fürdőben mindig van kötszer, s különféle gyógyszerek - főként fájdalomcsillapítók -, s ha kell, akkor mentőt is hívnak, ám erre eddig nem volt szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!