Hírek

2014.04.24. 12:45

Porszennyezés - Vizsgálják a kibocsátást a Falco ZRt.-nél

Környezetvédelmi felülvizsgálati eljárás folyik a Falco ZRt.-nél, akkreditált mérőszervezet végezte az imisszómérést. Az eljárás során lakossági fórumot is tart majd a zöldhatóság.

Kupi Györgyi

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, dr. Buday Zsolt arról tájékoztatta lapunkat, hogy hivatalukhoz április 7-én érkezett elektronikus levélben és telefonon egy-egy panaszbejelentés a porszennyezéssel kapcsolatban. Az esetről azonnal tájékoztatták Falco környezetvédelmi megbízottját telefonon, és levélben is megkeresték a vállalatot a kiporzás műszaki okainak tisztázására.

A Falco Zrt. működése több évtizede okoz problémát a megyeszékhely iparnegyedében lakók számára (Fotó: Szendi Péter)

Az igazgató arról is tájékoztatta lapunkat, hogy az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőség 2012 végén környezetvédelmi felülvizsgálat elvégzésére levegőtisztasági szakterületre kiterjedően részleges környezetvédelmi felülvizsgálati dokumentáció benyújtására kötelezte a zrt-t. (Ez a depóniák, a fűrészpor szállítórendszer kiporzásának vizsgálatára, a kiporzás csökkentésére tervezett intézkedésekre, a kibocsátó pontforrás leválasztó berendezései hatékonyságának vizsgálatára, valamint szükség esetén azok kiválasztásának csökkentésére tervezett intézkedésekre terjed ki.) A cégnek a részleges felülvizsgálatot 2013 végére kellett volna befejeznie, halasztást kért, idén januárban adta le a dokumentációt, ez után a felügyelőség hiánypótlásra szólította fel. A hatásterülettel való érintettség okán, a kiadott hiánypótlási felhívás teljesítését követően közmeghallgatást is tartanak – áll a tájékoztatóban.

A részleges felülvizsgálati eljárás végén határozatot adnak ki, amely a Falco ZRt. levegővédelmi engedélyének módosítását érinti. Az összes környezetvédelmi szakterületre kiterjedő, teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatot a zrt-nek csak 2015 július 6-áig kell elvégeznie az egységes környezethasználati és működési engedély megszerzése céljából – tudtuk meg a hatóságtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!