Hírek

2012.12.04. 17:58

Völgy után jön a hegy?

Sárvár - Rossz híreket lehetett hallani mostanában a fürdővárosból: a Sága bejelentése után nem sokkal kiderült, hogy a Flextronics üzemében is volt elbocsátás, sőt: a Trika szövetkezet utolsó bástyájának nevezhető helyi üzemből is elküldték a dolgozókat.

Nagy Ildikó

- Hogy tisztán lássunk, egyeztettem a munkaügyi központ sárvári kirendeltségének vezetőjével - mondja Kondora István polgármester. Hozzáteszi: az ott hallottak tükrében enyhe túlzásnak nevezhetők a kétezer sárvári munkahely megszűnéséről felröppent hírek.

- Tény, hogy a Sága bejelentette: megszünteti a vágási tevékenységet. Ez közvetlenül 305 munkavállaló állásának megszűnését érinti. Ők még nem szerepelnek a sárvári munkaügyi statisztikában, hiszen az elbocsátások jövő januárban kezdődnek és májusig tartanak - jegyzi meg Kondora István.

A Flextronics sárvári üzeme, ahonnan legalább 600 embert bocsátottak el nemrégiben. Fotó: Benkő Sándor

Ugyanakkor hozzáteszi azt is, hogy a jelenlegi 449 sárvári regisztrált álláskereső között ott van az a 130-140 ember, akik a Trika utolsó bástyájaként is emlegetett, jelenleg felszámolás alatt álló sárvári varrodában dolgoztak. Őket folyamatosan, november végéig küldték el.

A polgármester nem tagadja: a városvezetőket is szíven ütötte a hír, mely szerint a Flextronics is elküldte a dolgozók jó részét.

Kondora István úgy tudja, hogy 600 dolgozót bocsátottak el a cégtől, többségük kölcsönzött munkaerő volt, és Ajka, illetve Zalaegerszeg környékéről hordták őket a sárvári üzembe.

- Sajnos már sokszor megtapasztaltuk, hogy ez az iparág rendkívüli mértékben függ a gyártott termékek iránti kereslettől, a megrendelések szezonalitásától. Bízunk abban, hogy minden hullámvölgy után hegy következik, és ismét lesz munkája az elküldött embereknek - jegyzi meg a városvezető. Ugyanakkor hozzáteszi azt is, hogy ezt nem ölbe tett kézzel várják: minden alkalmat megragadnak arra, hogy felhívják a potenciális befektetők figyelmét a sárvári lehetőségekre. A közeljövőben német partnerekkel fognak tárgyalni.

Kondora István polgármesterazt mondja,mindent megtesznek,hogy befektetôket csábítsanaka városba. Fotó: Benkő Sándor

 

A város nem hagyja magára az elbocsátás miatt nehéz helyzetbe került polgárait. A rászorulók átmeneti, rendkívüli segélyben részesülhetnek, és ingyenes jogsegélyszolgálatot is biztosítanak számukra. És bár a szakképzés állami kézbe kerül, a felnőttek szakmaváltását segítő képzésekre is figyelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!