Hírek

2014.07.25. 10:40

Vonzóak a klasszikus szakok

Szombathely - A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja (NyME-SEK) sajtótájékoztatót tartott a felvételi eredményeiről, a jelentkezési trendekről, az aktualitásokról. A tavalyihoz képest nem sokat változtak az adatok, idén eddig 593 hallgató nyert felvételt az intézményben.

Bajdó Bettina

Horváthné dr. Molnár Katalin, a SEK elnök-rektorhelyettese a jelentkezési adatokkal kezdte a sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy több mint 1500-an nyújtottak be közel 2800 jelentkezést a szombathelyi karokra. Ebből 700-an jelölték meg első helyen a helyi képzést. Ez gyakorlatilag megfelel az előző év adatainak.

– Az intézmény esetében oda kell figyelni a favorit szakokra – folytatta az elnök-rektorhelyettes. – Ebben jelentős változás nincsen. A nappali tagozatos képzésben mind az összes, mind az elsőhelyes jelentkezések esetében a sporttudományi képzések, a tanító, a műszaki menedzser alapszakok a legnépszerűbbek. Örömteli, hogy a tanító szak, mely a gyökeret jelenti számunkra, meg tudta őrizni a stabilitását. A levelező tagozaton az első helyes jelentkezések száma is a tanári szakokon volt a legmagasabb. A várakozásoknak megfelelősen itt erősen megjelenik az intézményi kötődés a korábban itt végzettek visszatérésével. A korábbi évekhez képest a nappali tagozaton közel a duplájára nőtt a mesterszakon tanári képzésre jelentkezők száma.

Wittner Eszter örül. Érthető, hiszen csütörtökön este kiderült, hogy felvették: szeptembertől mesterképzésen folytathatja tanulmányait a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban. Ha végez, játék- és szabadidőszervező, valamint magyartanár lesz. Fotó: Szendi Péter

Az elnök-rektorhelyettes hozzátette, hogy a felsőoktatási szakképzésük 17 állami támogatott helyre felvett hallgatóval indulhat. Alap- és osztatlan képzésre 372, mesterképzésre pedig 204 hallgatót vehetnek fel. Így összesen 593 hallgató nyert eddig felvételt a SEK-re. A 2013-ban felvett 586 hallgatóhoz képest ez nem nagy emelkedés, de Horváthné dr. Molnár Katalin emlékeztetett arra, hogy előttük áll még a pótfelvételi, melynek során remélik, hogy még több hallatót vehetnek fel.

– A Szombathelyre felvett hallgatók száma az NyME-re felvételt nyert hallgatók 25 százaléka – emelte ki a vezető. – A felvett hallgatók közel fele, 45 százalékuk pedagógusképzésre jutott be. A tanárképzés újbóli átalakítása után érezhető, hogy ismét nő a tanári szakok iránt az érdeklődés. Külön ösztöndíjat kaphatnak a hallgatót, mely nemcsak egy egyszerű ösztöndíj, hanem az elhelyezkedésüket is támogatja. Ez bizonyára vonzó a fiatalok számára a mai világban. További 25 százalékuk a felvetteknek pedig valamelyik sporttudományi képzésen tanulhat tovább.

A Savaria Egyetemi Központ karai 59 képzést indítanak az általános felvételi eljárás eredményei alapján. A legmagasabb hallgatói létszám a rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapképzési szakon jelenik meg, 40-en kezdhetik meg szeptember 1-jén a tanulmányaikat nappali tagozaton. A ponthatárok meghúzásakor a minimumpontokat határoztak meg, a bejutáshoz viszont átlagpontok kellettek. Ez függött például az intézményi kapacitástól és a bejutott hallgatók pontszámaitól is. Így lehet az, hogy képi ábrázolás szakon a minimum ponthatár 260 volt, a SEK-re utolsóként felvett diáknak viszont 390 pontja volt. Alapképzési szakon a Berzsenyi Dániel pedagógusképző karra 382, a természettudományi karra pedig 322 pont volt az átlagpont a bejutáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!