Hírek

2014.02.01. 09:03

Kamionstop, ónos eső Vas megyében - Senki ne induljon útnak!

Senki ne induljon útnak Vas megyében - kéri a közútkezelő társaság.

Bajdó Bettina

21:30 Megkezdte a munkát az operatív törzs

A rendkívüli időjárási helyzetből adódó feladatok kezelése érdekében estétől megkezdte működését a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság operatív törzse, amely a rendőrséggel, a közútkezelővel és a társszervekkel közösen koordinálja a szükséges intézkedéseket.

 

19:00 A közútkezelő tájékoztatása szerint nagyon fontos kiemelni, hogy ónos eső idején az utak sózása hatástalan, mivel a megelőzésképpen kijuttatott szóróanyag nem tudja kifejteni olvasztó hatását, intenzív csapadék esetén az eső a preventív módon kiszórt síkosságmentesítő anyagot is le tudja mosni a burkolatról. Így a síkosságot csak akkor tudják hatékonyan csökkenteni, ha az eső már elállt, ráadásul a csapadék elállta után a munkagépeiknek is a csúszós útszakaszokon kell elvégezni munkájukat, tehát ilyenkor a síkosságmentesítés jóval több időt vesz igénybe.

A felsoroltak miatt a társaság nyomatékosan kéri a közlekedőket, hogy az ónos esővel érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak, mivel várhatóan balesetveszélyes, síkos útszakaszok alakulhatnak ki!


Az Országos Meteorológiai Szolgálat a riasztási fokozatot megyénk kistérségeire, mindenütt a legmagasabb riasztási fokozat lépett életbe.

Szombat éjfélig kilenc megyében - Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala – van érvényben a legmagasabb fokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken több mint öt milliméternyi ónos eső hullhat. Kiemelten a Nyugat-Dunántúlon vasárnap délig jelentős mennyiségű ónos eső várható, amely erős jegesedést okoz. A csapadék vasárnap délután nyugat felé elhagyja hazánkat.


A közútkezelő tájékoztatása szerint kora este a Dunántúl délnyugati területein többfelé ónos eső esik: Szombathely, Sárvár és Körmend térségéből is jelentették. Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, a leghidegebbet Ajkán (mínusz hat fokot) mérték. Szombathelyen délután öt órakor mínusz három fok volt. A főutak és az alsóbbrendű úthálózat is sónedves a Dunántúlon. Körmend környékén jegesek a mellékutak. Országszerte jó a látótávolság.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat három kistérségben (a szentgotthárdi, a körmendi és a vasvári) narancssárga riasztást rendelt el jelen pillanatban az ónos eső miatt. Mára és holnapra az egész megyére vörös riasztás van érvényben a tartós (több órás) ónos eső miatt. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az öt millimétert.


A közútkezelő adatai szerint délben ónos esőt már csak Keszthely térségéből jelentettek, máshol csapadékmentes az idő. A Dunántúlon és az Alföldön mindenhol fagypont alatti a hőmérséklet, Szombathelyen délben mínusz három fokot mértek. A főutak  és az alsóbbrendű úthálózat burkolata a Dunántúlon sónedves, Körmendnél jeges szakaszok is lehetnek. Mindenhol jó a látótávolság. A Dunántúlon több felé megerősödött a légmozgás.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legfrissebb előrejelzések alapján elsőfokú, citromsárga riasztást rendelt el Vas megye teljes területére. A térségben a délutáni óráktól gyenge ónos esőre vagy fagyott esőre lehet számítani. Vas megye területére harmadfokú, piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Várhatóan a délutáni, kora esti óráktól délnyugat, dél felől előbb a Dunántúl nyugati felén, majd később a Dunántúlon másutt is kiterjedt tartós ónos eső, fagyott eső várható. Kiemelten a Dunántúl nyugati, délnyugati felén szombat délutántól a körülbelül vasárnap reggelig tartó periódusban jelentős mennyiségű ónos eső hullhat, amely jelentős mértékű jegesedést okozhat.



A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek! Az ónos esővel érintett területeken csúszós utakra kell számítani, megnő a balesetek veszélye. Kérik az autósokat, hogy az útviszonyoknak megfelelően megválasztott sebességgel haladjanak, és tartsák be követési távolságot.

9:58 Vörös riasztás Vas megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat emelte a riasztás szintjét. Három megyében - Vas, Zala és Somogy megyében - vörös riasztás lépett életbe. Ez azt jelenti, hogy tartós (több órás) ónos eső várható. A csapadékmennyiség meghaladhatja az öt millimétert. A riasztás a jelen állás szerint holnap éjfélig van érvényben.

8:28 Jeges, síkos utak

Éjjel is több helyütt ónos eső esett a megyében. A mellékutak és a járdák csúsznak, ezért mindenki közlekedjen óvatosan!

Magyar Közút Nonprofit Zrt. reggeli összesítése alapján ónos eső esett éjjel és a kora reggeli órákban Szombathely térségében. A főutak burkolata többnyire száraz vagy a kiszórt só hatására nedves, egyedül Baja környékén téliesebbek a korábbi havazás nyomán a főutak burkolata. A mellékutakon a folyamatos munkavégzés ellenére azonban jeges, síkos szakaszokra kell számítani Szombathely és Sárvár térségében. A síkosságmentesítés főleg ónos eső idején jóval több időt és energiát igényel, ezért arra kérik az autósokat, hogy míg a csapadék nem áll el, ne induljanak útnak, ha pedig majd az utazás mellett döntenének, minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzései alapján a délutáni órákig a keleti területek kivételével elszórtan lehet számítani időszakos gyenge ónos esőre, a kora délelőtti órákban átmenetileg a középső országrészben helyenként intenzívebb ónos eső is kialakulhat. A délutáni, kora esti óráktól a Dunántúlon tartós ónos eső is várható. Az OMSZ továbbra is fenntartja a riasztást: a következő órákra minden járásra elsőfokú riasztás van érvényben, egész napra vonatkozóan viszont másodfokú a riasztás mértéke. Ugyanez vonatkozik a holnapi napra is, akkor is tartós ónos eső várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!