Hírek

2006.02.15. 18:30

Zárlat Nagybaracska és Csátalja körzetében

Kecskemét (MTI) - Bács-Kiskun megyében, Nagybaracska és Csátalja körzetében szerdán 16 órától zárlatot rendelt el a Megyei Védelmi Bizottság, mert elhullott hattyúk és vándormadarak tetemeibõl a madárinfluenza H5 vírusát mutatták ki.

Mórocz Zsolt

Az állatbetegségek továbbterjedését megelõzendõ Nagybaracska és Csátalja három kilométeres sugarú védõkörzetére kiterjedõ zárlatot, és 10 kilométeres sugárban közúti ellenõrzési körzetet rendeltem el - mondta Balogh László, aki a védelmi bizottság ülése után pontosította az elrendelt intézkedéseket.

rn

 Ezek szerint az uniós elõírásoknak megfelelõen a megyei fõállatorvos véleménye alapján Nagybaracska három kilométeres sugarú védõkörzetre kiterjedõ zárlatot, és 10 kilométeres sugárban megfigyelési körzetet rendelt el, mely Szeremle, Bátmonostor, Csátalja, Dávod és Dunafalva településeket érinti. Ismertette, hogy a zárlat a 10 kilométeres körzetben 30 napig, a három kilométeresben 21 napig tart, amennyiben nem találnak újabb madárinfluenza miatt elhullott madártetemet.

rn

Balogh László elmondta, hogy a fertõzés lokalizálása érdekében a körzet állatorvosai az állatállományokat folyamatosan ellenõrzik, hogy a baromfik esetleges megbetegedését azonnal jelentsék. A zárlat baromfi ki- és behozatalát, tenyésztojás és baromfitrágya szállításának tilalmát jelenti - tette hozzá.

rn

Király Ferenc dandártábornok, megyei rendõrfõkapitány az MTI-nek elmondta hogy a körzetben átvezetõ közutakon az ellenõrzést a rendõrök végzik.

rn

Molnár Zoltán, Bács-Kiskun megye fõállatorvosa az MTI érdeklõdésére ismertette, hogy február 5-tõl kezdõdõen voltak elhullások Nagybaracska mellett lévõ Ferenc csatornán hattyúk és vándormadarak között. A Nemzeti Park munkatársai az állati tetemeket összeszedték és az Országos Egészségügyi Intézetbe küldtük vizsgálatra, melynek az eredménye ma jött meg - tette hozzá a fõállatorvos.

rn

A szakember kitért arra, hogy a vizsgálat a madárinfluenza H5 típusát mutatta ki, de a mintákat további vizsgálatokra az Európai Unió angliai laboratóriumába küldték. Molnár Zoltán hangsúlyozta, hogy annak ellenére kellett zárlatot elrendelni az érintett körzetben, hogy házi szárnyasokon eddig nem észleletek semmilyen megbetegedést.

rn

- Zárlatot és korlátozásokat rendeltünk el, és figyeljük a további fejleményeket  - tette hozzá a fõorvos. Molnár Zoltán elmondta, hogy egy hét alatt készülhet el az angliai laboratóriumban a vizsgálat, mely választ ad arra, hogy a vírus az emberre is veszélyes H5N1 vagy annak más változata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!