Hírek

2010.07.12. 19:09

Zavargások Belfastban az Orániai Rend felvonulásain

Második este csaptak össze hétfőn ír nacionalista tüntetőkkel rendőrökkel az észak-írországi Belfastban, ahol az Orániai Rend szokásos nyári felvonulásai zajlanak - jelentette a helyi rendőrség.

MTI

A hétfő esti összecsapások Belfast Ardoyne nevű katolikus negyedében törtek ki, a katolikusok házi készítésű fegyverekkel, Molotov-koktélokkal támadtak a protestánsok menetét védelmező rohamrendőrökre. Több autót felgyújtottak.

Hétfőre virradóra több mint 200 maszkos ír katolikus fiatal csapott össze a rendőrökkel, 27 rendőr megsebesült. A tüntetők gyújtópalackokkal, téglákkal és házilagos készítésű fegyverekkel támadtak a páncélozott járművek támogatásával felvonuló, pajzsos rohamrendőrökre. Egy támadó kézifegyverből lövéseket adott le, a sörétek három rendőrt megsebesítettek - jelentette a rendőrség.

A rend idei felvonulási szezonját záró meneteléseket hétfőn tartották meg. Több mint 50 ezer protestáns menetelt az esti órákban. Az "orániaiak" évenkénti felvonulásai idején felizzanak az indulatok a helyi protestánsok és a katolikusok között. Emiatt ilyenkor a szokásosnál fokozottabb a rendőri készültség. A felvonulások ugyanis gyakran a két felekezet tagjai közötti összecsapásokat váltanak ki. 

A protestánsok azt akarják, hogy Észak-Írország maradjon Nagy-Britannia része, míg a másik felekezet hívei Írországgal egyesülnének. Az Orániai Rend, a legnagyobb, nem politikai pártként működő észak-írországi protestáns szervezet minden nyáron felvonulások százaival emlékezik meg arról, hogy az angol trónra a katolikus II. Jakab elűzése után meghívott protestáns uralkodó, Orániai Vilmos a XVII. században leverte az írországi katolikus lázadást. 

II. Jakab az ír katolikusok körében szított felkeléssel próbálta visszaszerezni hatalmát, ám Orániai Vilmos - innen a rend neve - 1690. július 12-én a Belfasttól délre húzódó Boyne folyó melletti csatában végképp felszámolta a katolikus ellenállást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!