Hírek

2016.05.04. 16:32

Zrínyiek a magyar történelemben

Szombathely – Baklavát kóstoltak és a török kávék aromáját élvezhették a vetített előadások és látványos kiállítások mellett a Zrínyi-konferencia résztvevői az ŐrvidékHázban. A rendezvény aktualitását a szigetvári ostrom 450. évfordulója adta.

Simán Klára

Már az épület előtt is látványos, XVI. századi török fejedelmi sátor és a fekete sereg korhű viseletbe öltözött tagjai fogadták a résztvevőket.

- A költő és hadvezér Zrínyi Miklós haláláról szólt az egyik legizgalmasabb előadás: a sebész szakorvos szerint ugyanis a történelemórákon tanultak szerint, a vadkan okozta sérüléstől nem halhatott meg – mondta az újabb telt házas rendezvény előadásait sorolva Gál Sándor igazgatóhelyettes. Hozzátette, hogy a többi között azt is megtudhattuk, hogy milyen volt a magyar nemesi családok viszonya a Zrínyiekkel, valamint, hogy a horvátok hogyan vélekednek Zrínyiről. A tucatnyi előadás között szerepelt egy történelmi regényíró is, akinek már két könyve jelent meg a családról – ő a kutatásának azon érdekességeiről beszélt, amelyeket a regényeiben nem szerepelnek.

Fotó: Unger Tamás

A vetített előadások mellett egy, a Zrínyiek egész családját, történelmét bemutató kiállítás is része volt a konferenciának. A kulturális műsor részeként Kátai Zoltán énekmondó lantkísérettel adott ízelítőt a török hódoltság zenéjéből. A programok közötti szünetben a résztvevők „korhű" vendéglátásban részesültek.

- Zrínyi Miklós érdeme, hogy Szulejmán szultán nem érte el soha célját, azaz Bécset. Sőt, Zrínyi hősi halálát sem érhette meg, ugyanis az ostrom alatt, alig két nappal a Zrínyiek hőstette előtt, a legnagyobb török szultán elhunyt. Halálát a harc alatt a török vezetők eltitkolták katonáik elől. Azonban a nagyvezír is tudta ellenfelében tisztelni a vitézt, ezért Zrínyi testét hőshöz illően temettette el, fejét pedig bársonyba takarva küldte el Miksa császárnak, azzal az üzenettel, hogy: "A legjobb magyar vezér fejét küldöm, akire pedig ezután is nagy szükséged lett volna!" - Mi ezzel a konferenciával emlékeztünk meg Zrínyi Miklósról, a szigetvári hősről, aki a becsület, a magyar vitézség és önfeláldozás mintaképévé vált.A Zrínyi család történelmi szerepének azért is kell kiemelt figyelmet szentelnünk a várostrom 450. évfordulóján, mert a hősies helytállás olyan érték, amelyre napjainkban, a mai társadalomban is fontos felhívni a figyelmet – tette hozzá Farkas Csaba, az ŐrvidékHáz igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!