Hírek

2014.07.31. 15:05

Zsákokban az ajándék búza

A várakozás szerint négy-öt tonna búza gyűlik össze a megyében a magyarok kenyeréhez. Csütörtökön püspöki áldással zárták le a zsákokat a Vép és Bozzai közti telephelyen, de pénteken még fogadnak felajánlásokat a szervezők.

Simon Erzsébet

Vas megyében harmadik alkalommal gyűjtötték a magyarok kenyeréhez a búzát. A Pusztavámi Szövetkezet Vép határában lévő telephelyén csütörtökön zsákokban állt az a gabona, amit a vasiak ajánlottak fel jótékonysági célra. Ezúttal azonban nemcsak maguk a mezőgazdasági termelők, hanem intézmények és önkormányzatok is csatlakoztak a nemzeti összetartozást szimbolizáló Magyarok kenyere programhoz.

A felajánlott búzát persze nem az utóbbiak termelték, hanem megvették, majd ajándékba adták. Így tett Szombathely, Sárvár, Egyházasrádóc és Pusztacsó önkormányzata. Az utóbbi kis falu polgármestere, Kollarits Kornél családi vállalkozásban foglalkozik növénytermesztéssel és állattartással, termelőként már tavaly is részese volt az akciónak, idén a sajátja mellett a falu nevében is hozott kenyérnek való gabonát. A 45 hektáron termelt búzáját már learatta még az esős idő beállta előtt.

A nagyobb területre búzát vetőknek viszont meglehetősen felhős a homloka. Ahogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezetének elnöke, dr. Pusztavámi Márton fogalmazott, bizony, vannak még restanciái a megyének az aratást illetően; a búza betakarítása most 70 százalékon áll, szó szerint, hiszen a rendkívül csapadékos időjárás miatt több mint tíz napja nem tudnak rámenni a földekre. Kérte is a megyés püspököt, járjon közbe az égieknél, hogy zárják el az esőcsatornákat.

Dr. Veres András megyés püspök megáldja a vasi termelők és jótékonykodók által felajánlott búzát. A háttérben balról dr. Pusztavámi Márton, a NAK megyei szervezetének elnöke. Az ő telephelyén gyűjtötték a magyarok kenyeréhez szükséges gabonát (Fotó: Simon Erzsébet)

Dr. Veres András is a vendége volt az ünnepségnek: megáldotta, megszentelte az eddig összegyűjtött búzát, s azt hangsúlyozta, hogy a jótékonysági program szimbolikája a kenyér, amely nemcsak az étkezés szempontjából fontos, hanem örök értékű jelkép is, a nemzeti összetartozás erősítője. Ezt hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Ágh Péter országgyűlési képviselő, aki szerint a kenyér mindig utal az elkészüléséig tartó sokrétű munkára. A kenyér az, amivel ki lehet fejezni a magyar nemzet egységét, munkaszeretetét és összefogását. Erről szól a Magyarok kenyere program is.

Dr. Pusztavámi Márton szerint négy-öt tonna búza biztosan összegyűlik, hiszen még pénteken is fogadnak adományt addig, amíg meg nem érkezik a szállítókocsi. Az agrárkamarai elnök örömét fejezte ki, hiszen míg a program kezdetekor, 2011-ben mindössze tíz tonna kenyérgabonát gyűjtöttek össze az országban, tavaly száz tonnáig jutottak. Az eddigi adatok alapján úgy fest, az idén még ennél is több lesz ez a mennyiség.

Nagy Imre Bozzaiból a kezdetektől résztvevője a jótékonysági akciónak. A növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó idén 80 hektáron vetett búzát, négy hektárnyi még lábon áll: ebből már csak takarmány lesz. A jó minőségű termésből ajánlott fel ezúttal is.

Horváth József először hozott néhány zsák búzát ajándékba. Mint mondta, látta Böjte Csaba gondozottjait, s úgy gondolta, neki is muszáj segítenie. Családi gazdaságában kétszáz hektáron növénytermesztéssel foglalkozik, azt mondja, a búza idei termésátlaga jobb lesz a tavalyinál, bár teljes egészében még nem végzett az aratással. A bucsui gazdát három fiú unokája is elkísérte. Tán abban a reményben, hogy találkozhatnak a Jákon nyaraló erdélyi gyerekekkel, ám ők ezúttal nem tudtak eljönni a búzagyűjtő ünnepségre.

 

KÉT GYERMEKINTÉZMÉNYNEK IS JUT

A 2011-ben dr. Korinek László pécsi jogászprofesszor kezdeményezésére indult Magyarok kenyere program lényege az, hogy a magyar földeken – valamennyi magyarországi megyében, valamint a környező országok magyarlakta területein – termett búzából felajánlott mennyiséget összegyűjtik, Pécsre szállítják, összeöntik, megőrlik. Ebből a lisztből készül az országos augusztus 20-ai ünnepi nagykenyér és a kiscipók. A fennmaradó lisztkészletből idén nemcsak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, hanem a kárpátaljai Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon lakónak kenyérszükségletét is fedezni szeretnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!