Hírek

2013.09.13. 14:25

Zsebbe vágó ügyek

Tavalyelőtt nyílt meg a megyeszékhelyen a Pénzügyi Tanácsadó Iroda. Az eddigi tapasztalatokról érdeklődtünk.

Kupi Györgyi

Másfél éve működik Szombathelyen is Pénzügyi Tanácsadó Iroda, ahová a fogyasztók a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos problémáikkal, kérdéseikkel fordulhatnak. A helyi irodában három munkatárs dolgozik, akik közbeszerzésen két évre nyerték el a megbízásukat a speciálisan pénzügyekre vonatkozó fogyasztóvédelmi feladatok ellátására. Munkájukat a PSZÁF felügyelete alatt végzik, de független szervezetként, és az ügyfelek számára díjmentesen.

Az elmúlt másfél évben 636 ügyfél fordult hozzájuk, a legtöbben személyesen, az érdeklődők negyede telefonon, kevesebben e-mailben jelentkeztek. A legkevesebben (nyolcan)a tőkepiaci szektorral, és a pénztári szektorral kapcsolatos ügyekben keresték fel az irodát, 102 ügy a biztosítókkal volt kapcsolatos, a legtöbben 514 ügyfél a pénzpiaci szektorral, hitelezéssel kapcsolatos ügyekben fordult az irodához.

– Bár Vas megye szerencsésebb helyzetben van, mint az ország keleti fele, ahol sokkal több gondja akad a hiteltörlesztésekkel az embereknek, itt is találkoztunk sok nehéz helyzetbe került emberrel – mondja dr. Vásárhelyi Tamás, a Pénzügyi Tanácsadó Iroda egyik munkatársa, amikor arról kérdezem, mi a legrázósabb az iroda munkájában.

A tanácsadás a probléma meghallgatásával kezdődik, az ügyfél kérésére megfogalmazzák a kérelmeket, beadványokat, panaszleveleket, jogszabályi hivatkozással, tanácsot kapnak, hogy még milyen dokumentumokat kell becsatolni a beadványhoz. A tapasztalatok szerint a problémák ezt követően rendeződnek is, (bár a sikeres ügyintézést nem mindenki jelzi vissza), azok viszont, akiké nem oldódott meg, ismét jelentkeznek. Ekkor arról kapnak tájékoztatást, hogy hová érdemes fordulniuk, ez lehet akár PSZÁF, de lehet a Pénzügyi Békéltető Testület vagy a bíróság. Abban ugyancsak adnak tanácsot, hogy ezeknél a szervezeteknél hogyan érdemes az eljárást kezdeményezniük az ügyfeleknek.

Nem mindenkinek tudnak segíteni. A legnehezebb azoknak a helyzete, akik hitelügyeik miatt kerültek krízishelyzetbe. Nekik már sokszor nem a pénzintézettel, hanem a végrehajtóval kell egyezkedniük. Az is megrázó helyzet, hogyha az ügyfelek azonnali, gyors megoldást remélnek a problémájukra, de kiderül, hogy hosszas eljárásnak néznek elébe, és nem is mindig számíthatnak arra, hogy az ő javukra dőlnek el a dolgok.

Kérdésemre, hogy milyen extrém esetekkel találkozott, dr. Vásárhelyi Tamás azt válaszolja, hogy volt olyan ügyfél, aki a banktól egyenesen hozzájuk ment, és a mérgét rajtuk töltötte ki. Végül sikerült lecsillapítani, és higgadtan beszélni a továbbiakról. A tanácsadó azt mondja, nem szerencsés vitás ügyeket vagy kérelmeket dühösen intézni, különösen akkor nem, hogyha nemcsak a jogszabályokon, hanem a pénzintézetek (különösen a bankok) egyéni megítélésén, mérlegelésén is múlhat a probléma – ügyfél számára kedvező – megoldása. Érdemesebb előbb az irodába jönni, és felkészülten menni a szolgáltatóhoz – tanácsolja.

Olyan ügyekben is megkeresik őket, amelyek nem tartoznak az ő hatáskörükbe. Egyre több a fogyasztói csoportokkal kapcsolatos panasz, ezek viszont nem pénzügyi szolgáltatók. Mivel nagyon sok a panasz, a fogyasztói csoportok működésével kapcsolatban várható keményebb jogi szabályozás – jegyzi meg a tanácsadó.

Viszonylag kevesen fordulnak meg náluk azért, hogy tervezett befektetésük kockázatáról tájékozódjanak. A tanácsadó irodák létrehozásának egyik célja a prevenció, mert ma is sok cég próbál meg a zavarosban halászni, és olyan meggyőzőek tudnak lenni, hogy emellett még az „apróbetű” is eltörpül. Sokszor elég az is a tisztánlátáshoz, hogy az ügyfél pontosan értse, mit jelent az ajánlat. Ez neki nem kerül semmibe, a tanácsadás az irodához fordulóknak ingyenes, akár ezért, akár valamilyen panasszal fordul hozzájuk.

Arra a kérdésemre, hogy a pénzintézetek hogy fogadták az irodát, azt a választ kapom, hogy volt arra is példa, hogy a szolgáltató maga küldte az ügyfelet hozzájuk egy vitás helyzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!