Horvátlövő

2016.10.20. 17:10

Kicsi falu nagy lelkesedéssel, tele tervekkel

Horvátlövő- A hűséges falvak egyike, Horvátlövő képviselő-testülete és a horvát önkormányzat a közelmúltban egy péntek estére közmeghallgatásra hívta az alig kétszázlelkes falu lakosságát.

Civil Tudósítónktól

A megjelentek Kovács László elnök értékelésében hallhatták a horvát nemzetiségi önkormányzat 2016. évi tájékoztatóját és a közeli jövő terveit. Szerepelt az elmúlt időszakról szóló beszámolóban Horvátlövő történelméről könyvbemutató, zarándokút Bosznia-Hercegovinába, az iskolai játszótér felújítása és a jövő évi budapesti horvát találkozó, ahova készül a nemzetiségi tánccsoport.


Bugnits Vilmos horvátlövői polgármester és Linhárt Gábor körjegyző a közmeghallgatáson Fotó: László Antal

A már hagyománnyá vált, Pinka-völgyi egyházi kórustalálkozónak jövőre - Szent László évében - Horvátlövő jelenleg felújítás alatt álló temploma ad otthont.

A templom felújításának részleteiről dr. Linhárt Gábor jegyző mondta el, hogy a mintegy 7,5 millió forintos beruházás az Emberi Erőforrások Minisztériumának 7 millió forint mértékű pályázati támogatásával valósul meg, és reményeik szerint még ebben az évben befejeződhet.

A továbbiakban Bugnits Vilmos polgármester útjavításokról, 2,5 millió forint értékű, saját erőből, nagyrészt társadalmi munkával megépített buszmegállóról, mintegy 5 millió forintos, pályázati pénzből kivitelezett járdákról adott számot, valamint az öt Pinka-völgyi német és horvát nemzetiségű település összefogásával elkészült játszótérről a felsőcsatári iskolánál. Ez utóbbit dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő adta át a tanulóknak használatra a közelmúltban.

A polgármester elmondta, hogy több elbírálás alatt álló pályázata van még a településnek, ezek közül kiemelkedő a temető rendbetétele és a ravatalozó teljes felújítása. Tervben van ezeken kívül a játszótér áttelepítése a kultúrotthon mögötti bekerített területre, és várhatóan sor kerül rövidesen a település internetes ellátottságának jelentős bővítésére is.

Megemlítette még, hogy Orbán Viktor miniszterelnök személyesen telefonon mondott köszönetet a horvátlövőiek népszavazáson tanúsított, 85 százalék feletti részvételéért és a százszázalékos nem szavazatokért.

László Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!