Horvátzsidány

2015.06.01. 07:52

Felavatták az elhunyt erdészek és vadászok emlékfáját a horvátzsidányi Peruska Mária kápolnánál

Horvátzsidány – Több százan gyűltek össze Szentháromság vasárnapján a Peruska Mária kápolnánál, ahol három (magyar, horvát és német) nyelven tartottak vadászmisét, majd felavatták a térség elhunyt erdészeinek és vadászainak emlékfáját.

Nagy Ildikó

Több száz erdész, vadász, magyar, horvát és osztrák hívő vett részt a Peruska Mária kápolnánál megtartott hagyományos Hubertus misén, amelyet dr. Schmatovich János székesegyházi prépost-kanonok, teológiai tanár, a győri Német Ispita-templom templomigazgatója és Dumovits István horvátzsidányi esperes plébános celebrált. A szentmisén a horvátzsidányi plébánia kórusa, a horvátzsidányi tamburazenekar és a kiszsidányi kórus működött közre.

A Hubertus misén részt vett dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Vlasich Krisztián, Csepreg polgármestere, Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke, valamint Krizmanich István horvátzsidányi polgármester is.

- Kegyelem, bölcsesség, szenvedély, tisztelet – sorolta a szertartást követően elmondott beszédében dr. Kondora Bálint azokat a szavakat, amelyek szerinte legjobban jellemzik a vadászatot, a vadászokat.

- Isten kegyelmével, a vadgazdálkodást megfelelően végző eleik bölcsességének köszönhetően hódolhatnak ma is töretlen szenvedélyüknek a vadászok, akik a hagyományokat követve napjainkban is megadják a tiszteletet az elejtett vadnak – mondta az alelnök.

- Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen - idézte gróf Széchenyi Istvánt Gagyi István kamarai elnök, aki szerint ez a mondat remekül jellemzi az elhunyt vadászok és erdészek emlékfájának megvalósulását is. Hiszen a Dumovits István esperes plébánostól és Horváth József csepregi pedagógustól származó ötletet hatalmas összefogás követte, melynek eredményeként elkészült az emlékfa. Az elnök egyúttal köszönetet mondott azoknak a Győr-Moson-Sopron és Vas megyei szervezeteknek és vállalkozóknak, amelyek és akik anyagi vagy más jellegű segítségükkel hozzájárultak ahhoz, hogy méltó emlékhelye legyen a térség elhunyt erdészeinek és vadászainak.

A Peruska Mária kápolnánál 1983 óta tartanak Hubertus misét. Krizmanich István horvátzsidányi polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt több mint három évtizedben sokat tettek a zarándokhelyért, a jelenlévők egy-egy Bibliát vehettek át a polgármestertől és az egyházközség képviselőjétől.

Nagy Imre erdőmérnök a Peruska Mária zarándokhely történetét elevenítette fel, majd az új emlékfát mutatta be a jelenlévőknek.

Mint elmondta, az ég felé szárnyaló madarat szimbolizáló emlékművet egy lábon száradt tölgyfából készítette Horváth György csepregi fafaragó mester. Az emlékfán az elhunyt erdészek és vadászok két fontos üzenete olvasható. A fejfa hátsó oldalán lévő „Ora pro nobis!” a Mária imádság része, a könyörögj érettünk az elmúlást szimbolizálja, míg az alatta látható, faragott szarvas az ősi hit- és mondavilágban a halhatatlanság és a megújulás jelképe, a magyarság egyik lélekvezető állata. A faragott Hubertus szarvas felett, a fejfa homlokzatán az „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez testvér, ne légy hűtlen soha!” mondat olvasható.

- Az üzenet mai rohanó és talmi világunkban megállásra, elgondolkozásra késztet. A múlt érték, kapaszkodó, és ismerete sokszor zsinórmértékül szolgálhat a jelenben is – tette hozzá Nagy Imre.

Az ünnepség az emlékfa leleplezésével, megáldásával és megkoszorúzásával ért véget, a találkozó pedig az erdő árnyat adó fái alatt készített vadételek közös elfogyasztásával folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!