Időjárás

2020.03.18. 07:00

A Sándorokra most nem lehet panasz – Benedek viszont téllel, hóval érkezhet Vasba

Zsákba hozza a meleget Sándor, József és Benedek – legalábbis általában. Idén Sándor és József napja tényleg tavaszt jelent, Benedek viszont úgy tűnik, tél-zsákot fog és akár havat, havazást is hozhat a csillagászati tavasz indításaként.

Bakos Ágnes

A napokban meleg, tavaszias időre számíthatunk

Fotó: Unger Tamás

– Sándor és József nem hazudtolja meg magát, kellemes tavaszi időt hoznak, majd a hétvégén Benedek egy kicsit rafináltabb lesz úgymond. Egyelőre bizonytalan mértékű, de nagy valószínűséggel jelentős lehűlést indít meg – mondta el Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombathelyi észlelője. Sándor napja, március 18-a a népi megfigyelések szerint az évben az első, igazán meleget hozó nap.

A napokban meleg, tavaszias időre számíthatunk
Fotó: Unger Tamás

Úgy tartották, hogy ha Sándor napján szép az idő, jó termés várható – eszerint idén nem lehet majd panasza a gazdáknak, hiszen mára 18 Celsius-fokos maximum-hőmérsékletet és közepesen felhős, száraz időt jelez Szombathelyre az OMSZ. József is jó időt hoz: 19 Celsius-fokos maximum és napsütés várható holnap a vasi megyeszékhelyen. De hiába a regula, amely szerint „ha József napján derült, hőség hozzánk beül”, csak csütörtökön és pénteken lesz kellemes idő, aztán északkeletire fordul az áramlás. Szombaton, Benedek napján jelentős lehűlés kezdődik, aznap 8, másnap 4 Celsius-fok lehet a maximum. A lehűléssel csapadék is jön, a fagyosnak ígérkező vasárnapi hajnalon havazhat a magasabban fekvő területeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!