Időjárás

2019.05.14. 07:00

Csütörtökig szeles idő – Ezúttal egy kis április elejét kapunk május közepére

Inkább mintha az első, nem az utolsó tavaszi hónapban járnánk, olyan a Vas megyei időjárás a napokban. Várhatóan a csütörtök hozhat napsütést és majd a hétvége 20 Celsius-fok feletti maximumot ezen a héten

Bakos Ágnes

A fákat sem kímélte az erős szél a megyében – és továbbra is ellen kell állniuk Fotók: Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

– Akik nem szeretik a szelet, nem fognak örülni, hiszen csütörtökig marad a viharos szél – kezdte Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombathelyi észlelője. Tegnap 90 kilométer per órás széllökést is mért, egészen pontosan 89,64 kilométer per órás volt a legerősebb széllökés hétfőn, ez már a viharos kategória csúcsa – magyarázta. Mára is érvényes meteorológiai fi gyelmeztetés a szél miatt egész Vas megyére, hogy mennyire lesz, lehet erős, akár károkat okozó szél, azt óránként frissíti előrejelzésében és riasztásaiban az OMSZ.

– Valószínűleg csütörtök az a nap, amikor a délutáni óráktól majd gyengül a szél, és lassan délnyugatira fordul – tekintett előre Pétervári Tibor. Azt is kiemelte az észlelő, hogy hol kevesebb, hol több csapadék kíséri az erős, viharos erejű légmozgást.

Az OMSZ Szombathelyre kiadott prognózisa szerda hajnalra jelez egy kis csapadékszünetet, aztán a csütörtök első fele is esősnek látszik. Szombathelyre eddig májusban mintegy 40 milliméternyi csapadék hullott, az észlelő szerint ehhez még bőséges csapadék társul a hónap második felében.

– Nem lennék meglepve, ha június 1-jén azt mondhatnánk, hogy meghaladta a 100 millimétert a májusi csapadék – mondta. – A kevés napsütés, az alacsony hőmérséklet, az eső és a szél együtt elég kellemetlen három-négy napot eredményez – összegezte Pétervári Tibor. Azt mondta, március végének, április elejének felel meg a mostani időjárási helyzet.

A fákat sem kímélte az erős szél a megyében – és továbbra is ellen kell állniuk Fotók: Szendi Péter

Ahogy tegnap, ma-holnap is 8-9 Celsius-fokos maximumot remélhetünk, a hőingás nem lesz jelentős, hajnalonként 5-6 Celsius-fokra számítsunk. A kellemetlen időjárás a ténylegesnél is rosszabb hőérzetet eredményez, elkélnek a vastagabb kabátok. Aztán csütörtökön már 10 Celsius-fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.

– Pénteken átmenetileg lesz egy kellemesebb, szélmentesebb, derültebb nap, és május közepe lévén gyorsan melegszik a levegő, akkor 18 Celsius-fok körül mérhetünk – mondta a kora tavaszt idéző napok végéről Pétervári Tibor.

Szombaton már 20 Celsius-fok körül mérhetünk a változóan felhős időben. Szélből még jut: akkor a déli szél élénkül meg. A hét utolsó napja újabb felhősödést eredményez, a következő hét újabb hűvös napokat hozhat – de ez messze van. Ami biztos: a mostani hideg, szeles időjárást egy hullámzó frontrendszer, egy mediterrán ciklon okozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában