hidegfront váltotta

2018.06.24. 08:00

Túl vagyunk az idei első hőségnapunkon is Szombathelyen

Június 21-én, éppen a nyári napforduló napján emelkedett először a hőségérték fölé a levegő hőmérséklete a vasi megyeszékhelyen: egészen pontosan 30,3 °C lett.

Bakos Ágnes

Nem véletlen, hogy a napforduló hozott hőséget: ekkor delelt legmagasabban a Nap, ilyenkor jut a legtöbb napsütés a Földre – magyarázta Zsombok Imre meteorológiai észlelő. 21-én 12 óra 7 perckor fordult a Nap, az égitest a téli napforduló óta folyamatosan haladt észak felé, útja a Ráktérítőig tartott, most ellentétes irányt vett. Mintegy kulisszatitokként elárulta az észlelő, hogy a régi, hagyományos mérőműszerükben a napszalag szélét égeti ki ilyenkor a napsütés, ha még „feljebb” állna az égitest, lefuthatna a szalagról – ez természetesen nem következhet be. Innentől már „laposodik” a mért napfényszög. Elmondta azt is, hogy nemcsak a legmelegebb, de a legnaposabb napokat is hozta ez a hét. – Szerdán és csütörtökön is 14 órát és tíz percet sütött a nap Szombathelyen, ez az idei maximum eddig – számolt. Egy hidegfrontot előzött meg a hőség, tapasztalhattuk: egy Magyarországtól északnyugatra elhelyezkedő ciklon hidegfrontja érte el a térséget péntekre virradóra. Erős széllel és csapadékkal érkezett, néhány óra alatt majdnem 15 milliméternyi esett, előbb zivatarokból, aztán csendes esőből. A megyeszékhely megúszta jégverés nélkül, a „szomszédból”, Vépről azonban jelentettek jeget: borsó méretű hullott. Szelet is hozott a front: 74 kilométer per órás széllökést is feljegyzett Szombathelyen a meteorológiai szolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!