Ikervár

2013.03.13. 14:47

József napi koccintás Batthyány gróf hagyatéka szerint

A koccintás túlmutat az adás-vétel gesztusán, Ikervár "énképének", öntudatának része lett.

Pásti József

Visszavonhatatlanul ismét hagyománnyá nemesedett a József napi koccintás Ikerváron. A települési képviselők - az egykori elöljárók nyomdokain járva - a település határában lévő úgynevezett Zsidahó dűlőben a József pohár emlékének adóznak.

Batthyány József gróf (a mártír miniszterelnök édesapja) rendhagyó hagyatékát négy évvel ezelőtt a Batthyány Lajos Művelődési Ház és a Kiss Gyula Kulturális Egyesület ébresztette fel évszázados álmából. József gróf 1809-ben datált adományozó levele értelmében a falu jobbágyaira örökített legelő fejében Ikervár elöljárói minden évben József napján a nevezett dűlőben koccintsanak a gróf egészségére. A hagyatékban ez áll: "minden esztendőben március 19-i, azaz Szent József napján ezen a jóletéteményemről hálaadó szívvel megemlékezvén s megirt düllő szinén egészségemért egyet inni és gyermekeiknek örömmel eszekben kutatni, hogy azon nap hozzám Uraikhoz mutatott igaz vonszásokért ezen düllővel kegyesen megjutalmaztattak."

Helyi képviselők koccintása egy korábbi József napon

Az egykori tölgy-kőris szil keményfás ligeterdők származékának tekintendő fás legelő famatuzsálemei március 19-én 16:00 órára várják a hagyomány ápolóit az ikervári Zsidahó dűlőbe. A rendezvényen közreműködik a Castrum Gemini Énekegyüttes. Az újjáélesztett hagyomány mára a település tavaszköszöntő ünnepévé vált. A koccintás túlmutat az adás-vétel gesztusán, a falu "énképének", öntudatának része lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!