Ikervár

2013.10.10. 12:25

Batthyány nyomában

Ikervár - A Ikerváron található Batthyány-szobor centenáriuma alkalmából október 6-ától október 12-éig egyhetes programsorozatot állított össze a Batthyány Lajos Művelődési Ház.

Pásti József

Október 6-án, vasárnap Batthyány és kora címmel Juhász Árpád képes-levelezőlap kiállításának megnyitójával, dr. Csorba Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának előadásával, majd koszorúzással egybekötött megemlékezéssel indult a centenáriumi emlékhét programja. Ezt követően szinte minden napra jutott, illetve jut egy egy fontos esemény.

Fotó: Pásti József

Október 8-án kerékpáros emléktúrán vettek részt gyerekek és felnőttek egyaránt. A lelkes túrázók felkeresték és emlékszalagot helyeztek el a Sótony Sárvár közti, Omlásnak nevezett erdőterületen található Batthyány-forrásnál. A megemlékezést piknikkel; szalonnasütéssel és természetesen vidám játékkal tették emlékezetessé.

Szerdán Székesfehérvárra, a Bory várba utazott tisztelgő látogatásra Ikervár község képviseletében Fehér Ferenc polgármester, Rauchné Király Zsuzsanna jegyző, továbbá a művelődési ház igazgatója, a honismereti kör vezetője, települési képviselők és más civilszervezetek delegáltjai.

Az ikerváriak, akiket Pogátsnik Lászlóné, Bory Jenő szobrászművész (a Batthyány-szobor készítőjének unokája), a Bory Vár Alapítvány elnöke, Östör Annamária önkormányzati képviselő és a Fehérvár TV fogadott, megkoszorúzták Bory Jenő emlékművét és koszorút helyeztek el a Batthyány szobor eredeti gipszmintájánál is. Ezt követően az ikervári delegáció a székesfehérvári Vasi Baráti Kör tagjaival az elkövetkező év közös programjait egyeztette.

Október 11-én délután fél ötkor „100 év Ikerváron" címmel nyílik kiállítás gyermek alkotók Batthyány-ábrázolásaiból a művelődési házban.

Szombaton, október 12-én a szobor leleplezésének 100. évfordulóján délelőtt 10 órakor ünnepi szentmise kezdődik a Szent György-templomban. 11 órakor Lapszemle címmel – a szoboravatás részleteiről – korabeli újságok híradásait idézi fel Tárnoki Pál lokálpatrióta, majd Katona Attila egyetemi docens „Egy megölt eszme, egy ártatlan vértanú" című előadására várják az érdeklődőket a művelődési házba. E napon az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Házban tartja – közös programokkal – XX. Pátria Napját a Vas Megyei Honismereti Egyesület.

A centenáriumi programsorozat zárásaként délután három órakor dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet az ikervári 100 éves Batthyány-szobornál. Az ünnepségen jelen lesz a rendezvény fővédnöke, gróf Batthyány László, a Németújvári Váralapítvány elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!